Sofralarına zeytinyağından başka bir yağ koymayan; domatesin ve soğanın en tazesini yiyen, kırmızı şarap içen Akdeniz insanı, sağlıklı beslenme işini çözmüş!
Akdeniz’e kıyısı olan Portekiz, İspanya, Morrokko, İtalya, Yinanistan, Malta, Tunus, Mısır, Lübnan ve İsrail’in beslenme alışkanlıkları, tüm dünyaya örnek olacak özellikler taşıyor.
Kuzey Avrupa ve Amerika’ya göre çok daha sağlıklı olarak kabul edilen “AKDENİZ DİYETİ”, bol meyve, bol sebze ile zeytinyağı ağırlıklı beslenmeyle gençlik ve zindeliğin formülünü sunuyor.
Akdeniz diyeti piramidinin temelinde tahıllar, taze meyve, sebzeler, zeytinyağı ve süt ürünleri yer alırken baklagiller azınlıkta kullanılıyor. Balık ve deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta ve beyaz eti ise her hafta düzenli olarak yemek gerekiyor.
Akdeniz diyetinde kırmızı ete çok az yer veriliyor. Ayda bir kere yenmesi gereken kırmızı et, bu diyette yerini tavuk ve balık gibi beyaz ete bırakıyor. Akşam yemeklerine eşlik eden en fazla iki kadeh şarap ise yine Akdeniz usulü beslenme düzeninin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Ayda bir kırmızı et
Akdeniz diyeti piramidinin temelinde tahıllar, taze meyve, sebzeler, zeytinyağı ve süt ürünleri yer alırken baklagiller azınlıkta kullanılıyor. Balık ve deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta ve beyaz eti ise her hafta düzenli olarak yemek gerekiyor.
Akdeniz diyetinde kırmızı ete çok az yer veriliyor. Ayda bir kere yenmesi gereken kırmızı et, bu diyette yerini tavuk ve balık gibi beyaz ete bırakıyor. Akşam yemeklerine eşlik eden en fazla iki kadeh şarap ise yine Akdeniz usulü beslenme düzeninin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Balıklar ve deniz ürünleri
Akdenizlililer, diyetlerinde balığa ve deniz ürünlerine çok yer veriyorlar. Denize kıyısı olan bu ülkelerin çoğunun balık tüketmesi coğrafi konumlarından kaynaklanıyor. Akdenizlilier’in derilerinin kalın olmasına rağmen kanlarının ince olması da buna bağlanıyor. Deniz ürünlerinin çoğunun Omega 3 yağ asitleri içermesi kalp damarlarının tıkanması sonucu oluşan kalp hasta lıklarını engelliyor. Yemeğe hafif bir sebze çorbası ile başlayan Akdenizliler, böylece ana yemekte daha az yemiş oluyor.
Feta peyniri: Keçi sütünden yapılan bu peynir, yağ açısından çok zengin olmakla birlikte bol miktarda kalsiyum, çinko, B2 ve B12 vitamini içeriyor. Bunlar kemiklerin, dişlerin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyorlar.
Fındık ve ceviz: Fındık ve ceviz gibi kuruyemişler lif, E vitamini ve yağ açısından zengin besinler arasında kabul ediliyor. Bu besinler zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ açısından zengin olduklarından kolesterole iyi geliyorlar.
Kızartma yerine ızgara: Amerikan diyetinde çoğu gıdalar kızartılırken, Akdeniz diyetinde ızgara ve haşlama tercih ediliyor. Kızartma gıdalar kanser riskini artırıyor. Tansiyonu ile kolesterolü yükseltiyor.
Kırmızı şarap: Akdenizlilerin akşam yemeklerine eşlik eden kırmızı şarap belli miktarlarda tüketildiğinde kanın pıhtılaşmasını önlüyor ve damar tıkanıklarına iyi geliyor. Kandaki kolesterol miktarının da düşmesine yardımcı olan kırmızı şarabı günde iki ya da üç bardaktan fazla tüketmediğiniz takdirde sağlığınıza faydalı oluyor.ağlar: Akdeniz diyetini Kuzey Amerika ya da
Kuzey Avrupa diyetlerinden ayıran en önemli özellik, yağların farklılığıdır. Akdeniz zdiyetinde günlük alman kalorinin yüzde 40′ı tekli doymamış yağlardan gelir. Bu tür yağlar kandaki ko-lestrolü düşürür ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir kalkan görevi görür. Tereyağ ve kırmızı et ise hayvansal yağ içerdiğinden doymuş yağ oranı bakımından zengindir ve kalbe zararlıdır.
Sihirli sıvı zeytinyağı
Zeytinyağı, Akdeniz diyetinde en vazgeçilmez besin kaynağı… Akdenizliler yemeklerinde zeytinyağından başka yağ kullanmıyorlar.
Tekli doymamış yağ açısından zengin olan zeytinyağı, doymuş yağ açısından zengin olan hayvansal yağlara oranla çok daha sağlıklı olarak kabul ediliyor.
Zeytinyağı kandaki kolestrol oranının düşmesine yardımcı oluyor. Kalp hastalıklarına ve tansiyona da olumlu etki ediyor. Zeytinyağı aynı zamanda ülser gibi mide rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Zeytinyağı antioksidan özelliği sayesinde kanserin de önlenmesine yardımcı oluyor.
Bol bol sarımsak, soğan
Bağışıklık sistemini güçlendiren, kanseri ve kalp hastalıklarını önleyen vitamin açısından zengin antioksidan özelliğe sahip taze sebze, meyve ve tahıllar Akdeniz diyetinde çok önemli bir yere sahip, Sarımsak ve soğanın da bolca tüketilmesi gerekiyor. Çünkü bunlar, tansiyonun düşürülmesine yardımcı oluyor ve enfeksiyonlara karşı doğal antibiyotik özelliği taşıyorlar.