Yemişler

Yemişler

Yemişler, cildiniz için faydalı olan yağlarla doludur ve aynı zamanda antioksidan özelliği olan protein polynutrient'lerle doludur. Badem ve soya yemişleri sağlıklı seçimlerdir, çünkü içlerinde tekli ...

Yemişler

Yemişler, cildiniz için faydalı olan yağlarla doludur ve aynı zamanda antioksidan özelliği olan protein polynutrient'lerle doludur. Badem ve soya yemişleri sağlıklı seçimlerdir, çünkü içlerinde tekli ...

Yemişler
09 2008 - 19:44

Yemişler, cildiniz için faydalı olan yağlarla doludur ve aynı zamanda antioksidan özelliği olan protein polynutrient’lerle doludur. Badem ve soya yemişleri sağlıklı seçimlerdir, çünkü içlerinde tekli doymamış yağlar ve flavonoidler vardır. Ceviz de bir Omega-3 EFA’ları deposudur. Diğer sağlıklı seçimlere de fındık, fıstık ve pecanı ekleyebiliriz.

Yemişlerin kalorileri yüksek olduğundan, bir seferde iki ya da üç yemek kaşığından fazla yememek en iyisidir. Ama yemişlerde bulunan yararlı yağlar, yedikten birkaç saat sonra kan şekerinizi sabitler ve bu da karbonhidrat ya da şeker ihtiyacınızı bastırır. Bu da sonuç olarak kilo kaybına yardımcı olur, çünkü kan şekeriniz dengelendiğinde vücudunuzun depoladığı yağları yakmaya başlar. Çoğu yemiş magnezyum ve çinko da içerir -ki bunlar da şeker isteğiyle savaşmakta bire birdir.

Yemişlerinizi çiğ ve tuzsuz olarak satın almaya özen gösterin. Konserve, tuzlu ve paketlenmiş yemişler fazla önerilmemektedir.

Çiğ yemişler enzimle doludur. Ama aynı zamanda yemeden önce arındırmanız gereken phytate ve enzim inhibitörleri bakımından da yoğun olduklarını unutmayın. Bunu, yemişleri tuzlu ya da tuzsuz arıtılmış suda 6-8 saat bekleterek yapabilirsiniz. Ardından yemişlerin suyunu süzüp fırın kağıdının üzerine yerleştirin ve fırında düşük ısıda kurutun. Bu şekilde hazırlanan yemişler “önceden sindirilmiş’* olacaklar ve anında enerji verecekler.

Badem
Badem, bütün yemişler içinde en besleyici olanıdır. Diğer yemişler gibi bunun içinde de yağ vardır ve bu yağın çoğunluğu (%66) zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağın aynısıdır. Yani cilt için çok faydalıdır.

Badem güzellik besinlerinin kaynağıdır -E vitamini, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum- aynı zamanda saf mineraller, manganez ve çinko bakımından da zengindir. Her fincanda 26 gram olacak kadar da güçlü bir protein ve karbonhidrat kaynağıdır. Badem, amino asit arginine (arginine diğer yemişlerde de bulunan bir maddedir, ancak eğer uçuğunuz varsa bunu tüketmekten kaçınmalısınız, çünkü uçuğun yayılmasına sebep olur) bakımından da zengindir. Arginine, damarlarınızı rahatlattığı için kan akışını hızlandıran doğal bir vasodilatördür. Yani cildiniz için mükemmeldir.

Diğer bir amino asit olan glutamik asit bademde fazlasıyla bulunmaktadır. Glutamik asit antioksidan glutatyonun bir parçasıdır ve vücudun detoksifikasyonuna yardım eder. Badem aynı zamanda sphingolipid (hücre zarlarınızın parçalarını oluşturan yağlar] adı verilen bir maddeyi de içerir. Bu aşamada bu, lipidler için bilinen bir besin değeri yoktur, ancak hücre zarı yapısında ve işlevinde önemli rol oynadıkları bilinmektedir. Ayrıca bademin kabuğunda, serbest radikallerle savaşmakta etkili olan çok sayıda polifenol bulunmaktadır.

Ceviz
Ceviz hem çok yönlü fayda sağlayan hem de besleyici bir yemiştir. İçerdiği yüksek orandaki Omega-3 yağ asitleri sayesinde yemişler arasında farklı bir yere sahiptir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olması sayesinde cildinizin içeriden nemlenmesine yardımcı olur ve sağlıklı bir ışıltı verir. Ceviz aynı zamanda bitki sterolleri ve polifenoller bakımından da zengindir. Büyük bir lif ve protein kaynağıdır. İçinde magnezyum, bakır, folat ve E vitamini de bulunmaktadır.

Bademe ve badem yağına dikkat edilmesi gerekmesinin sebebi içeriğindeki yüksek orandaki Omega-3′tür. Cevizdeki Omega-3 yağ asitleri yüksek oranda çoklu doymamış yağdan oluşmaktadır ve bu da sıcaklığa ve ışığa fazla dayanıklı olmadığı anlamına gelmektedir. Cevizler buzdolabında bekletilmelidir. Ceviz yağı salata soslarında kullanıldığında hoş bir lezzet vermektedir, ama asla pişirilmemelidir.

Macadamia Fındığı
Macadamia fındığını diğer yemişlerden ayıran özellik tuhaf yağ asidi profilidir. Bu fındığın %80′i yağdır, ama bu yağların çoğunluğu sabit tekli doymamış yağlardır. İçinde çok az miktarda doymuş yağ ve neredeyse ona eşdeğerde Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri bulunmaktadır. Bakır, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko bakımından da zengin bir yemiştir.

2244 .

  • 0
x