Yemek yeme sadece tat alma değil diğer duyum organlarımızı da tatmin edebilecek bir faaliyettir. Mesela, burnumuzla yemeğin güzel kokusunu alabilir; süslenmiş bir sofrada göz zevkimizi tatmin edebiliriz. Yemekten daha çok zevk almak istiyorsak şunlara dikRat etmeliyiz:
Eğer henüz bitiremediğimiz bir işimiz, halledemediğimiz bir problemimiz varsa hemen yemeye oturmayalım. Çünkü sinirlilik, hem yeme zevkimizi öldürür, hem fazla yememize sebep olur, hem de sindirimi güçleştirir. Bu tür durumlarda yemek öncesi biraz dolaşmak veya yürümek faydalı olabilir.
Her durum ve şartta, yemek yemek için kendimize yeterli zaman ayırmamız gerekir. Yemek yerken başka şeyle uğraşmak; mesela kitap veya gazete okumak, televizyon seyretmek doğru değildir. Yemeğe konsantre olmalı ve yemekten zevk almamızı engelleyen her şeyden uzak durmalıyız.
Yemeği, yavaş yavaş, tadını hissederek yemeliyiz. Acele ve atıştırma tarzlardan sakınmalıyız. Yemeği küçük parçalara bölerek ve bol çiğneyerek yemek, hem yemeğin tadını artırır, hem de sindirimi kolaylaştırır.
Yediğiniz yemek yeterli geldiyse ikinci porsiyonu almayın. Yemek zamanları insanların birbirleriyle sohbet ve iletişim anlarıdır. Aile bireyleri sofrada bir araya gelirler ve kendi aralarında sohbet ederek günün kritiğini ve bir sonraki günün pianını yaparlar.