Yaz aylarında sebze ve meyveye dikkat

Yaz aylarında sebze ve meyveye dikkat

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli yönteminin bol sebze ve meyve tüketimi olduğu­na dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaz ayların­da bakteri oluşumunun daha hızlı gerçekleşme­si nedeniyle ...

Yaz aylarında sebze ve meyveye dikkat

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli yönteminin bol sebze ve meyve tüketimi olduğu­na dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaz ayların­da bakteri oluşumunun daha hızlı gerçekleşme­si nedeniyle ...

Yaz aylarında sebze ve meyveye dikkat
05 2009 - 12:07

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli yönteminin bol sebze ve meyve tüketimi olduğu­na dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaz ayların­da bakteri oluşumunun daha hızlı gerçekleşme­si nedeniyle temizlik ve saklama yöntemi konu­sunda gerekli özenin gösterilmesi için tüketicile­ri uyarıyorlar. Sebze ve meyve temizliği konu­sunda özellikle yaz aylarında duyarlı olunması ve mutlaka klorlanmış şebeke suyuyla yıkanması gerektiğini belirtti. Virütik yaz ishalleri, hepatit A, tifo, paratifo başta olmak üzere çeşitli hasta­lıkların yaz aylarında sık görülmesinin en önem­li etkenlerinden birinin sebze ve meyvelerin bol su ile olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Salgın durumları dışında, şebeke suyuna katılan klor miktarı temizliğin gerçekleşmesi için yeterlidir. Önemli olan sebze ve meyvelerin mut­laka bol suyla yıkanmasıdır. Suyun klorlu olma­ması halinde sağlık müdürlüklerince dağıtılan klor tabletleri ya da solüsyonlarının kullanılması önerilir. Yaz aylarında su kesintilerinin sıklaşma­sı ve klorlu temiz suyun temin edilememesi ha­linde ise bulanık olmayan bir litre suya üç dam­la olmak kaydıyla Sağlık Bakanlığı izniyle üretil­miş çamaşır suyu kullanılabilir.”

Saklama yöntemi de önemli
Hava sıcaklığının artmasının bakterilerin üre­mesi için elverişli ortam yarattığını ifade eden uzmanlar gıdaların saklanmasının da önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Sebze ve meyveyi bol su ile yıkayın. Kullanım ömrünü uzatmak ve vitamin değerlerini kaybetmelerini engellemek istiyorsak, mutlaka kurulamalıyız. Çünkü, ıslak ortamlarda bakteriler üremeye de­vam eder. Mümkün olduğu kadar sebze ve mey­ve, tazeyken, satın alındıktan sonra en kısa süre­de tüketilmelidir. Çünkü, bekletme, vitamin kay­bına ve bakteri üremesinin hızlanmasına neden olur. Vücuda yararınım en üst düzeyde tutmak için ihtiyaç duyulan kadar alınıp tazeliğini kay­betmeden tüketilmesi gereklidir.”

1872 .

  • 0
x