Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli yönteminin bol sebze ve meyve tüketimi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, özellikle yaz aylarında bakteri oluşumunun daha hızlı gerçekleşmesi nedeniyle temizlik ve saklama yöntemi konusunda gerekli özenin gösterilmesi için tüketicileri uyarıyorlar. Sebze ve meyve temizliği konusunda özellikle yaz aylarında duyarlı olunması ve mutlaka klorlanmış şebeke suyuyla yıkanması gerektiğini belirtti. Virütik yaz ishalleri, hepatit A, tifo, paratifo başta olmak üzere çeşitli hastalıkların yaz aylarında sık görülmesinin en önemli etkenlerinden birinin sebze ve meyvelerin bol su ile olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Salgın durumları dışında, şebeke suyuna katılan klor miktarı temizliğin gerçekleşmesi için yeterlidir. Önemli olan sebze ve meyvelerin mutlaka bol suyla yıkanmasıdır. Suyun klorlu olmaması halinde sağlık müdürlüklerince dağıtılan klor tabletleri ya da solüsyonlarının kullanılması önerilir. Yaz aylarında su kesintilerinin sıklaşması ve klorlu temiz suyun temin edilememesi halinde ise bulanık olmayan bir litre suya üç damla olmak kaydıyla Sağlık Bakanlığı izniyle üretilmiş çamaşır suyu kullanılabilir.”
Saklama yöntemi de önemli
Hava sıcaklığının artmasının bakterilerin üremesi için elverişli ortam yarattığını ifade eden uzmanlar gıdaların saklanmasının da önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Sebze ve meyveyi bol su ile yıkayın. Kullanım ömrünü uzatmak ve vitamin değerlerini kaybetmelerini engellemek istiyorsak, mutlaka kurulamalıyız. Çünkü, ıslak ortamlarda bakteriler üremeye devam eder. Mümkün olduğu kadar sebze ve meyve, tazeyken, satın alındıktan sonra en kısa sürede tüketilmelidir. Çünkü, bekletme, vitamin kaybına ve bakteri üremesinin hızlanmasına neden olur. Vücuda yararınım en üst düzeyde tutmak için ihtiyaç duyulan kadar alınıp tazeliğini kaybetmeden tüketilmesi gereklidir.”