Bazı rahatsızlıkların görülme oranı mevsimsel değişikliklere göre farklılık gösteriyor. Bu durumdan en çok etkilenen organların başında ise sindirim sistemi geliyor. Yaz aylarında özellikle bu bölgede görülen hastalıklarda artış yaşandığını belirten Özel Medline Konya Hastanesi’nden Prof. Dr. Adnan Kaynak, sosyal yaşamı da olumsuz yönde etkileyen hemoroid ile ilgili bilgilendiriyor.
50 yaşına gelen her iki yetişkinden birinde görülen hemoroid, oldukça yaygın bir hastalıktır. Kalın bağırsağın sonunda bulunan toplardamarların genişleme, şişme ve kanamalarına hemoroid adı verilir. Yaz aylarında ısınan havanın damarlarda genişleme meydana getirmesi ile birlikte hemoroid hastalığında da alevlenmeler görülür. Aynı zamanda değişen beslenme alışkanlıkları da hemoroidin yaşattığı sıkıntıları artırır. Bununla birlikte uzun süre ıslak mayoyla oturmak da hastalığa bağlı şikâyetlerin artmasına neden olur.
Hemoroidin başlıca belirtileri arasında şişen damarların tahribi nedeniyle yaşanan kanamalar yer alır. Kanamaların az ya da çokluğu değişebilir. Kişiler hemorid olduklarını çoğu kez, ağrı dışında tuvalet temizliği sırasında ele gelen basur memelerinden ve tuvalet kağıdına geçen kandan anlarlar. Bir başka belirti de anüs bölgesinde kaşıntı ve tahriştir.
Hemoroitten korunmak için;
• Meyve ve sebzeleri kabuklarını soymadan mümkün olduğunca çiğ olarak tüketin
• Kurutulmuş meyve tüketmeye özen gösterin
• Günde 2,5 litre su içmeyi ihmal etmeyin
• Düzenli dışkılama alışkanlığı kazanmaya çalışın
• Uzun süre oturarak çalışıyorsanız, arada kısa molalar vererek kalkın ve ofiste de olsa dolaşın
• Yaz döneminde ıslak mayo ile uzun süre oturmayın