Yüksek düzeydeki hava kirliliği sağlık açısından çok tehlikelidir. Nasıl yaşayacağınıza ilişkin vereceğiniz karar gibi nerede yaşayacağınıza ilişkin vereceğiniz karar da çok önemlidir.
“Birçok çevresel sorunun bir an önce çözümlenmesi gerekmektedir. Değişiklikler eskiye oranla çok daha çabuk gerçekleşmektedir, ama bu değişikliklerin bilimsel kanıtlarını da her zaman oturup bekleyemeyiz. Sorunun dal budak salmasını beklemeden elimizde somut kanıtlar olmadan bile önlemlerimizi almalıyız,” diyor San Diego Çevre Sağlığı Birliği’nin yöneticisi Diane Takvorian. Diane’nın grubu zaran en aza indirgeyerek sağlık için tehdit oluşturan unsurlann bir an önce kamuoyuna duyurulmasını ve önlem alınmasını istiyor.
Takvorian’a göre, on yıldan daha fazla bir zaman içerisinde yerel çevreciler San Diego’daki krom fabrikalarından çıkan zehirli kimyasal maddelerin çevre halkı için çok büyük bir tehlike oluşturduğunu ileri sürmektedirler. Bu kimyasal maddelerden ötürü de o çevrede oturan çocuklarda astım gibi solunum yolu hastalıkları görülmüştü.
“Sağduyulu herkes kanserojenli havanın solunmasının beraberinde kötü şeyleri getireceğini bilir,” diyor Diane.
Diane ve onun gibi duyarlı olan kişiler yerel ya da eyalet yetkililerinden fabrikada bilimsel testler yapmalannı istemişler ama yıllardan beri konuyla ilgili hiçbir şey yapılmamıştır. Sonunda San Diego Eyaleti Hava Kirliliği Kontrol Müdürlüğü kanserojen bir madde olarak bilinen krom-6′nın ölçümlerinin yapılmasını istemişti. Diane yetkililerin ölçümden sonra miktarın tehlikeli bir boyutta olduğunu saptadıklarını söylemekte ama bu miktarın daha sonra diğer risk modelleri doğrultusuna indirildiğini ve araştırmacıların bilimsel bir sonuca ulaşmalarının engellendiğini açıklamaktadır. Fabrika sonunda kapatılmadan önce geçen yıl acı bir deneyim daha geçirmek zorunda kalmışlar.
“Herkes bu fabrikanın hiç de sağlıklı bir yer olmadığı konusunda görüş birliğindeydi,” dedi Diane. “Bizler elimizden geleni ardımıza koymadık ama elde somut bilgi olmayınca pek fazla bir şey de yapamamıştık.
“Eyalet yaklaşık bir milyon dolar harcadı. Ve bu sorunun çözülmesi on yıldan fazla bir zaman aldı. Eğer çok daha önceden fabrikanın yerinin değiştirilmesi ya da hava kirliliğini kontrol eden ekipmanlar gibi bazı önlemler alınmış olsaydı tüm bunlara gerek kalmayacaktı ve toplum da çok daha sağlıklı olacaktı.”
Stanford Üniversitesi araştırmacıları kentlerde günlük ortalama hava kirliliğinin en yoğun ve en az olduğu yerlerde yaşayan kişileri kıyasladı. Hava kirliliğinin en yoğun olduğu kentlerde yaşayanların solunum sorunları yüzünden diğerlerine oranla 19 kez daha sık hastaneye başvurdukları saptanmıştır.