Vücut tüyleri

Vücut tüyleri

Vücudun değişik yerlerinde farklı çeşitte tüyler uzar. "Bütün tüyler benzer görünmekle birlikte, as­lında birkaç değişik alt tip bulunmaktadır," diyor Dr. Rassman. Tüyler de dönemler halinde uzar ...

Vücut tüyleri

Vücudun değişik yerlerinde farklı çeşitte tüyler uzar. "Bütün tüyler benzer görünmekle birlikte, as­lında birkaç değişik alt tip bulunmaktadır," diyor Dr. Rassman. Tüyler de dönemler halinde uzar ...

Vücut tüyleri
16 2009 - 17:21

Vücudun değişik yerlerinde farklı çeşitte tüyler uzar.
“Bütün tüyler benzer görünmekle birlikte, as­lında birkaç değişik alt tip bulunmaktadır,” diyor Dr. Rassman. Tüyler de dönemler halinde uzar ve dökülürler.

Kirpik ve burun kıllarına cilia denir. Bunlar baş ve vücut tüylerinden farklıdır. Cinsel bölge ve kol altı tüyleri de saçlardan çok farklıdır.
“Bu farklı tipler birbirlerinden, eriştikleri boy, doku ve kıvrılma eğilimi gibi özelliklerle ayırt edilirler,” diyor Dr. Rassman,
Vücut kılları da yaşlanmayla grileşebilirler; ama bu genellikle saçların ve sakalların grileşme-sinden daha yavaş olur.

Genel tüy dökülmesi
Hastalıktan, radyasyondan veya kemoterapiden kaynaklanan tüy dökülmesi sadece başta değil, vü­cudun diğer bölümlerinde de görülebilir. Bu durum genellikle geçicidir, ama kalıcı da olabilir.
Alopecia areata olarak bilinen bu durum, erkek tipi kellik veya diğer koşullardan ve ilaçlardan kaynaklanan kellik tipleriyle karıştırılmamalıdır. Alopecia areata’nın bir bağışıklık sistemi bozuk­luğu olduğu sanılmaktadır; bu bozuklukta, vücu­dun savunma güçleri saç folikûllerine, sanki onlar bakteri ya da virüs benzeri yabancı istilacılarmış-çasına yanlışlıkla savaş açar. Bu çeşit kellik genel­likle geçici ve dönemseldir, ama kalıcı da olabilir. Kadın ve erkeklerin başlannda (ve erkeklerin sakal­larında) yama benzeri kel bölgeler görülür. Sadece birkaç kel bölgenin olduğu hafif kellikten, tam kel­liğe kadar değişik seviyelerde görülebilir. Bazen tüm vücut tüyleri de dökülür. Bu alopecia totalis’in sonucudur.
Kellik stresten de kaynaklanabilir ve genelde genç yetişkinlerde görülür.

Aşırı tüylenme
Spektrumun diğer ucunda ise aşın tüylenme (hirsutizm) vardır.
Tüm vücudun ya da bazı bölgelerin aşın tüylü olması genetik olabilmekle birlikte, erkek ve kadın­lardaki hormonal dengesizliklerden de kaynak­lanabilir. Bu dengesizlikler, aşın aktif adrenal bezlerinden, yumurtalık kist ya da tümörlerinden (kadınlarda), adrenal tümörlerinden, tiroid bezi bozukluklanndan, hipofiz bezi bozukluklanndan, ya da steroidler, doğum kontrolü, östrojen, progesteron, testosteron ya da başka hormonlar içeren ve hormon dengesini etkileyen ilaçlann kullanımın­dan kaynaklanmaktadır.

Hirsutizmin tedavisi, onun nedenini tedavi etmekten geçer. Bu nedenin başanyla tedavisinden ya da hirsutizme neden olan ilaçlann kullanımının bırakılmasından sonra bile aşın tüylenme tamamen yok olmayabilir. O zaman tüyü yok edici tedaviler düşünülmelidir: Yeni lazer ve lazer elektroliz tekno­lojisi, normal elektroliz (tüy folikülünün elektrik akımı ile yok edilmesi), ağda, tıraş, cımbız ve tüy dökücü kremler. Finasteride de bu hastalıkta kul­lanılmak üzere test edilmektedir.


5579 .

  • 0
x