İlginç bir şekilde, bilimsel araştırmalar tarafından insanların uzun ömür sürmesiyle güçlü bir şekilde ilişkilendirilmiş olan tek bir yiyecek vardır. Sizce bu yiyecek hangisidir?
Cevap, çiğ, yapraklı yeşilliklerdir ki, genellikle buna salata diyoruz. Kıvırcık salata, lahana, collard yeşilliği (brassica oleracea acephala: Güney ABD’de yetişen bir çeşit lahana), pazı ve ıspanak gibi yeşillikler bütün yiyecekler arasında besin açısından en yoğun olanlardır.
Sebzelerin çoğunda kalori başına düşen besin, bütün diğer yiyeceklerdekinden daha fazladır ve bütün gerekli amino asitler açısından daha zengindirler. Örneğin, kalorilerinin yüzde 18′i yağdan ve neredeyse yüzde 50′si proteinden oluşan kıvırcık salata, bizi çeşitli tehlikeli hastalıklardan koruyan yüzlerce kansere karşı savaşan fitobesin açısından çok zengindir. Sağlıklı ve hastalığa dirençli bir vücuda sahip olmak şansa bağlı değildir; onu elde etmeniz gerekir.
İnsanlar üzerinde yapılmış olan 206 araştırmanın incelenmesi, bütün faydalı yiyecekler arasında kansere karşı en güçlü koruyucu etkiyi sağlayanın çiğ sebze tüketimi olduğunu göstermiştir.18 Bununla birlikte, Amerikalıların yüzde birinden daha azı bu korumayı sağlayacak miktarda bitkisel kaynaklı kalori tüketmektedirler.
Hastalarıma buzdolaplarının üzerine SALATA TEMEL GIDADIR yazan bir tabela koymalarını tavsiye ediyorum.
Burada salata kelimesi çiğ ya da pişmeden yenilen herhangi bir sebze anlamına gelmektedir; bir kasede üzerine sebze konulmuş zeytinyağlı soğuk makarna salata demek değildir. Hastalarımı günde iki tane dev boyutta salata yemeleri için teşvik ediyorum; hedef bir göbek kıvırcık salatanın ya da başka bir salata çeşidinin tamamını bitirmek olmalıdır. Bu tabelayı şimdi hemen gidip buzdolabınıza yapıştırmanızı tavsiye ederim. Sonra yaparım derseniz, unutabilirsiniz. Bu kitaptan tek bir pratik alışkanlık öğrenecekseniz, o alışkanlık bu olsun.