Uzmanlar anlatıyor bu belirtiler oluyorsa uygun biryere çekin ve uyuyun
Uzmanlar, direksiyon başında uykusuz ve yorgun araç kullanmanın en az alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli ve en önemli kaza nedenlerinden biri olduğunu belirtiyor. Özellikle tatil yolunda uzun süreli araç kullanan sürücülerin, gözlerin karıncalanması, ensede gerginlik, sırt ağrıları, esneme, trafik işaretlerinin atlanması ya da hatırlanmaması gibi belirtiler ortaya çıktığında araç kullanmayı bırakıp, uygun bir yerde yeterli uykuyu alıncaya kadar uyuması öneriliyor.
Sivas Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, son dönemlerde kentte meydana gelen ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının büyük bir bölümünün yorgun ve uykusuz araç kullanmaktan kaynaklandığını tespit edince harekete geçti.
Özellikle geçiş noktasında bulunan kentte son 1 ay içerisinde, il dışından gelen sürücülerin ve tatil yolundaki kişilerin geçirdiği trafik kazalarında 19 vatandaşın hayatını kaybetmesi ve bu kazaların büyük bir bölümünün yorgun ve uykusuz araç kullanmaktan kaynaklanması üzerine ekipler hazırladıkları broşürlerle sürücüleri uyarıyor.
Sürücülere yapılan uyarılarda yorgun ve uykusuz araç kullanmanın en az alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli olduğu ve en önemli kaza nedenlerinden biri olduğu vurgulanıyor.
Uykusuzluğun tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındaki gibi sürücülük performansını olumsuz yönde etkilediğini belirten yetkililer, direksiyon başındayken yorgunluk ve uykusuzluğun belirtilerini ise şöyle sıralıyor:
”Gözlerin karıncalanması, ensede gerginlik, sırt ağrıları, esneme, başı dik tutmakta güçlük çekilmesi, gözleri belirli bir noktaya odaklamada güçlük çekilmesi, trafik işaretlerinin atlanması ya da hatırlanmaması.”
Hazırlanan broşüre göre, yapılan araştırmalarda 8-9 saatten fazla araç kullanıldığında yorgunluk ve dikkat dağılmasına bağlı ciddi sorunların başladığı belirtiliyor. Özellikle kamyon sürücülerinin yorgunluğa ve uykusuzluğa bağlı kazalara daha yatkın olduğu, ölümlü trafik kazalarının yüzde 13.9′unun ağır vasıta kazaları olduğu kaydediliyor.
Kazaların sabaha karşı yoğunlaştığı, özellikle sabahın ilk ışıklarının uykuyu tetiklediğinden gece çok acil olmadığı sürece yola çıkılmaması tavsiye ediliyor.
Verilen bilgilere göre, ortalama 16 saatten fazla uykusuz kalma sonucunda sürüş performansında önemli derecelerde bozulmaların ve trafik güvenliği açısından ciddi tehlikelerin başladığı kaydediliyor.
Yolculuk öncesi ve yolculuk esnasında yenilen yağlı, baharatlı, aynı zamanda uykuya sebebiyet verecek (yoğurt, ayran gibi) yiyecek ve içeceklerden uzak durulması, daha hafif yiyecekler ve uyarıcı içeceklerin tercih edilmesi öneriliyor.
Uykusuz ve yorgun araç kullanmaya bağlı kazaların genel özellikleri ise gece geç saatlerde meydana gelen ağır kazalar olması, kazaya karışan tek aracın olması ve aracın yoldan çıkması, kazanın hız limitinin yüksek olduğu yollarda meydana gelmesi, sürücünün kazayı önleyebilmek için herhangi bir girişimde bulunamamış olması ve çoğunlukla araçta yalnız olması olarak özetleniyor.
Bu tür kazaların önlenmesi için direksiyon başına geçmeden önce uykusuzluğa neden olan hastalıkların tedavi edilmesi, yeterli uykuyu almak için zamanın iyi planlanması, gece saat 12 ile sabah saat 6 arası mümkün olduğunca araç kullanılmaması, uykulu iken yasal limitin altında bile alkol alınmaması, uyku getirici ve uyuşturucu etkisi olan ilaç tedavisi süresince araç kullanılmaması öneriliyor.
Direksiyon başında iken de düzenli aralıklarla mola verilmesi, günde ortalama 8-9 saatten fazla araç kullanılmaması, yorgun ve uykusuz hissedilmesi halinde araç kullanmayı bırakıp uygun bir yerde yeterli uykuyu alıncaya kadar uyunması, 15-20 dakikalık uyku molalarının performansı artırdığı görüldüğünden yola devam etmeden önce kısa uyku molası verilmesinin güvenli sürüş açısından önemli olduğu kaydediliyor.
AA
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=87107&cat=220&dt=2008/07/22