Hemen hemen tüm yoga duruşlarında Ujjayî nefesi kullanılır. İlk başlarda bu şekilde nefes almak biraz tuhaf gelebilir, ama sebat edin, çünkü Hatha Yoga duruşlarının tümünün temelinde bu teknik yatar ve kişinin yavaş ve kontrollü nefesler almasını ve hareket etmesini sağlar. Bu nefes tekniğini öğrenmenin en kolay yolu, doğru nefes egzersizi (sf 21) pozisyonunda uzanmaktır. Nefes alış ve verişler burundan yapılır ve ağız kapalı tutulur.
Ujjayi nefesinin en önemli özelliği, nefes borusunun boğazın arkasında yer alan glotis ile kısmen kapanmasıdır. Bu işlemi boğazın tabanında köprücük kemiklerine yakın olan kasları kasarak gerçekleştirirsiniz, Glotisi kapatmak hava giriş çıkışına mola verdirerek nefesiniz üzerinde daha güçlü bir kontrole sahip olmanızı sağlar. Glotisi kasarak daraltmak, nefesinizi yavaşça boğazın arka tarafından akciğerlere doğru kaydırır.
Nefes alırken akciğerlerinizi aşağıdan yukarıya doğru doldurun. Aldığınız nefesin göğüslerinizin altından başlayarak köprücük kemiklerine kadar çıktığını hissedin. Bunu bir şişeyi suyla doldurmaya benzetebiliriz: Önce şişenin dibi, sonra ortası ve en sonunda üstü dolacaktır. Boğazınızın arkasından içeri giren havanın ıslık (tıslama) benzeri bîr ses çıkarması gerekir.
Glotis kısmen kapalı durumdayken yavaşça burnunuzdan nefes verin. Bu egzersiz sırasında burun deliklerinize değil, boğazınızın arka kısmına odaklanmaksınız. Eğer bu egzersizi kavramakta zorluk çekiyorsanız, o zaman pencere camının üzerinde buğu oluşturmaya çalışırmış gibi ağzınızdan nefes verin ve boğazınızın arka kısmındaki havayı nasıl hissettiğinizi anlamaya çalışın. Şimdi aynı uygulamayı dudaklarınız kapalıyken yapmayı deneyin. Ancak burun yerine boğazınızın arka kısmındaki nefese odaklanmaya devam edin. Çok fazla oksijen almamak ve baygınlık hissi yaşamamak için nefes aldığınızdan biraz daha uzun bir süre nefes vermeyi unutmayın.
Ujjayi nefesini 10 kez tekrarlayın ve sonra 10’1uk bir set daha yapmadan önce bedeninizin normal nefes ritmini sürdürmesi için bîraz zaman ayırın.