Hiç geçmeyecek mi, kurtulamayacak mıyım bu illetten? Her kış, her yaz, her yorgunluk ve düşkünlükte yakama yapışacak mı yine? Hastam bunları sorduğunda sadece başımı öne eğip, hafifçe “evet” diyebildim.
Uçuk mikrobu nedir?
Virüs denilen, aslında çevremizde hep olan ama direncimiz düşünce hastalık yapan mikroplardan biridir. Tüm virüsler gibi ölmez, öldürülemez ama uykuya yatırılabilir. Vücudun direnci onları böylece alt edebilir. Kışın dudağınızın kenarında hafif bir kızarıklık, şişlik yapan 1-2 haftada geçen bu virüs, uçuk mikrobudur (Herpes).
Uçuk virüsü gözde nelere yol açar?
En sık korneada (şeffaf tabaka) yaraya (keratit) yol açar. Daha nadiren göziçi iltihabına (üveit) çok çok daha nadiren gözün gören tabakasında (retina) iltihaba yol açar ki, bu sonuncusu daha çok vücutta da aktif ve ağır bir virüs enfeksiyonu olduğunda görülür.
Belirtileri nelerdir? Nasıl teşhis edilir?
Kızarıklık, ağrı, batma ile beraber bulanık görme belirtileridir. Göze mikroskopla bakıldığında kendine has yaralar ve iltihap biçimi görülünce teşhis edilir.
Nasıl tedavi edilir?
Özel virüs tedavi edici merhemler, bazen ek olarak göz direncini artırıcı damlalarla tedavi edilir ve göz kapatılır. Tedavi mutlaka göz hekiminin gözetiminde ve sıkı kontrolü altında yapılmalıdır. Çünkü gerek ilaç dozu, gerek kapama süresi, gerekse de bazen uygulanan, gözden mikrobu kazıma işlemi mutlaka uzman hekim tarafından ve mikroskop altında bakılıp karar verilerek yapılmalıdır.
Kazıma işlemi göz uyuşturularak yapıldığı için ağrısızdır ama gece biraz ağrı olabilir. Çünkü yapılan işlem korneayı soymak olduğu için yara yeri sızlayabilir. Zaten ancak gerekli olduğunda yapılır ve iyileşmeyi hızlandırır.
Tedavi ne kadar sürer?
Hastanın ve gözünün korunma mekanizmalarının gücüne ek olarak, virüsün gücüne göre 1 hafta ile 4 hafta arasında tedavi sürebilir. Ama kapama devamlı gerekmez.
Tekrarlayınca nasıl tedavi edilir?
Yine aynı merhemler ve bazen (garip ama gerçek) kortizon damlaları kullanmak gerekebilir.
Tedavi süresince dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Dinlenmek, sağlıklı beslenmek, bol C vitamini hatta Aspirin almak gerekir. Aynı grip olduğumuz zaman olduğu gibi. Çorbalı anne bakımı ve yatak istirahatı!
Hastalık tekrarlar mı?
Ah evet, direnç yine düşerse (aşırı soğuk, aşırı güneş, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk, aşırı stres ile gribal durumlar) virüsün uyuduğu yerden uyanıp harekete geçmesine kolaylık sağlayabilir. Bunlara dikkat etmek gerekir. Eğer başka bir nedenden kortizon veya kanser ilacı kullanılıyorsa yine direnç düşüklüğü nedeniyle tekrarlayabilir. Bir de miyop ameliyatı tipinde lazer işlemleri hastalığın uyanmasına neden olabilir. Nüksettiğinde bazen sadece ağrısız bulanık görme olabilir.
Benzer hastalıklar var mıdır?
Genellikle ileri yaşlarda görülen, yüzün bir yarısında (alın, kaş, kapak, dudak kenarı) veya sırtta görülen döküntülü bir hastalık vardır, hani sonradan şiddetli ağrı da yapan: zona. İşte zona herpes virüsünün kuzenidir. Birbirlerinin işine karışmazlar, beraber hastalık yapmazlar neyse ki. Zona, dermatoloji uzmanı ve göz çevresinde döküntü varsa göz hastalıkları uzmanı tarafından takip ve tedavi edilir. Umarım olmazsınız bazen pek ağrılı olur ama sonuçta geçer.
Virüsler bulaşıcı mıdır?
Hastalığın ilk dönemlerinde yakın temas, öpüşme ile bulaşabilirler. Sonra devamlı bulaşıcı olarak kalmazlar, uykuya yattıklarında.