Vücudumuzda suyun tutulabilmesi, kas ve sinirlerin çalışması için tuza ihtiyaç vardır. Besinlerin bileşiminde bulunduğu gibi, göl, deniz ve kayalardan saf olarak da elde edilebilir. Besinleri işleyerek muhafaza etmek ve yemeklerin lezzetini artırmak için kullanılır. İnsanın günlük tuz ihtiyacı 7-8 gram arasında değişir. Aşırı sıcaklarda ve beden hareketi fazlalığında terleme ile, ateşli hastalıklarda terleme ve idrarla, ishallerde dışkı ile fazla su ve tuz kaybedilir. Bu sebeple rahat ortamda yaşayan kişilerin tuz ihtiyacı az iken, ağır işte çalışanlar, aşırı sıcaklardan korunamayan-lar, sık sık ishal olanların tuz ihtiyacı daha fazladır.
Doğal besinlerde az miktarda tuz bulunur. Tuz bakımından zengin besinler; yeşil yapraklı sebzeler, süt, et ve yumurtadır.
Bunun yanında, işlenmiş besinlerde (zeytin, peynir, turşu gibi salamura besinler; bisküvi, kek, konserve, kahve ve ekmek) daha çok tuz vardır. Fazla idrar çıkaran, aşırı terleyen ve ishal olanlar dışındakilerin fazla tuz almalarına gerek yoktur.