Kullanmamak en iyisi…
Bilim adamları, American Journal of Clinical Nutrition isimli dergide yayınlanan araştırmada aşırı tuzlu yiyeceklerin kan damarlarına hasar verdiğini ve genişlemelerine engel olduğunu belirtti.
Araştırmacılar 16 sağlıklı kişilik bir grubun yarısına az tuzlu domates çorbası, diğer yarısına da 10 kat daha fazla tuz içeren bir kase çorba verdi. Çorbayı yedikten sonra gönüllülerin damarları teknolojik bir cihaz yardımıyla incelendi.
Sonuçlara göre; tuzlu yiyen kişilerin damarlarında normalde olması gereken genişleme miktarı fark edilemeyecek kadar azdı.
Uzmanlar bunun nedeninin nitrik oksit salgılanmasını engelleyen tuz olduğunu savunuyor. Milliyet’te de yer alan habere göre, bu madde damarların duvarlarının rahatlamasını ve gerektiği zamanlarda genişlemesini sağlıyor. Bu etki yarım saat kadar sürüyor. Ancak sürekli tuzlu besinler tüketildiğinde damarların içerisinde yağ birikebilir ve damar tıkanıklığına neden olabilir.
Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/597084-tuz-direkt-kalbi-etkiliyor