Tırnakların kalınlaşması, tabaka, tabaka ayrılması ve renk değiştirmesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Genelde eldeki ya da ayaktaki parmaklann bir ya da iki tanesiyle başlayıp tırnakların hepsine yayılabilir.
Tırnaktaki mantar, tırnağın kendi rengini kaybedip hafif, hafif sanlaşmasıyla başlar devam ettikçe tırnak iyice sertleşir ve yavaş, yavaş şeklini değiştirir. Zamanla tırnak kolay kınlabilir bir hale geldiği gibi deriden ayrılıp düşebilirde.
Tırnak mantarının oluşumunu engellemek için ellerin ve ayakların, parmak aralarının, sürekli temiz tutulması, saf pamuktan oluşan çorapların tercih edilmesi gerekmektedir.
Kullanılan malzemeler:
İç yağı
Kına
Nar ağacı külü
Nar kabuğu
Sarı sabır
Hazırlanışı:
Bütün malzemelerden birer çay bardağı alınarak bir kaba konur. Yeteri kadar iç yağı eklenerek karıştırılır. Merhem kıvamına getirildikten sonra tırnaklara sürülür.
Kullanılan malzemeler:
Keten tohumu
Sirke
Hazırlanışı:
Bir tutam keten tohumu alınarak bir kaba konur. Yeteri kadar sirke eklenerek karıştırılır. Merhem kıvamına getirildikten sonra tırnaklara sürülür.