En iri hayvanlar -filler, goriller, gergedanlar, su aygırları ve zürafalar- temel olarak yeşil bitkilerle beslenirler. Peki o kadar iri olmalarına yetecek proteini nereden buluyorlar? Yeşilliklerde bol miktarda protein olduğu açıktır. Gerçekten de, gezegenimizdeki bütün protein güneş ışığının yeşillikler üzerindeki etkisiyle oluşmuştur. İnek, kaslarındaki proteini oluşturmak (ki biz buna biftek diyoruz) için başka bir ineği yememiştir. Protein havadan da gelmemiştir, inekler ot yemiştir. Bunu protein çok önemli bir besin olduğu ve saygı duyulması gerektiği için söylemiyorum. Bu noktayı vurguluyorum, çünkü çoğu kişi, hayvansal ürünlerin yeterli protein almak için gerekli olduğunu düşünüyor. Burada sadece, doymuş yağ gibi riskli, kansere neden olan maddelerden kaçınırken, aynı anda gereğinden de fazla proteini almanın ne kadar kolay olduğunu göstermeye çalışıyorum. Daha fazla bitkisel protein tüketmek, güvenli ve başarılı bir şekilde kilo vermenin de temelidir.
Peki hangisinde daha çok E ya da C vitamini vardır -broko-lide mi yoksa biftekte mi? Biftekte C ya da E vitamini olmadığını bildiğinizden eminim. Ayrıca biftekte, lif, folate, A vitamini, beta-karoten, lutein, likopene, K vitamini, flavonoidler ve binlerce koruyucu fıtokimyasal da bulunmaz. Ette bazı belli vitamin ve mineraller bulunur, ama etteki besinleri ele aldığımızda bile brokolide bu besinlerden daha fazla bulunduğunu görürüz. Çoğu önemli besinin brokolide bulunan miktarları, ette bulunan miktarlardan en az on kat fazladır. Tek istisna B12 vitaminidir; bu vitamin bitkilerde bulunmaz.
Lif, fitokimyasallar ve diğer önemli besinler düşünüldüğünde, yeşil sebzeler bütün yiyecekler arasındaki en besleyici yiyecek olma ödülünü hak etmektedirler. Yeşilliklere 100 puan verip, diğer bütün yiyecekleri bu kritere göre değerlendireceğiz.