“Ne gerekiyorsa yapın, doktor!” Bu olağan bir söylem olmakla birlikte pek üretken bir söylem olmadığı da ortadadır. Daha fazla tedavi görmek ya da daha çok doktora gitmek daha iyi bir sağlığın garantisini vermez.
Sağlık söz konusu olduğunda, sayılan her gün artan araştırmalar birçok tıp uzmanmı daha fazlasmm gerçekten daha iyi olup olmadığı konusunu tartışmaya itmektedir.
Bu uzmanlar bazı tedavi özellikleri ve coğrafi özelliklen olan bölgelerde hastanelerin doktorlarla tıka basa dolu olduğunu söylemektedirler. Bir bölgede gereğinden fazla hastanenin olması sağlık açısından herhangi olumlu bir girişim söz konusu olmadan zamanın büyük bir bölümünün bu hastanelerde geçirileceği anlamına gelmektedir. Gereğinden fazla tıbbi uzmanın varlığı da daha çok hasta ziyareti ve işlem demektir.
“Bir hastanede doktor sayısı olması gerekenin iki katı olduğunda hastaların doktoru görme sayılan da orantılı olarak artar,” diyor Dartmouth Tıp Fakültesi doktorlarından Dr. John E. Wennberg. “Yaşam boyunca insanlar bir ya da birkaç kez acil servisler, yoğun bakımlar ve serumlar gibi tatsız şeylerle karşılaşmak zorunda kalırlar. Bu tür yerlerin ve cihazların ne kadar kullanıldığım tahmin etmek isterseniz tıbbi cihazların bulunduğu depoya bakmanız gerekmektedir,” diyor Boston’daki kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Sağlığı Geliştirme Kuruluşu’nun Başkanı Dr. Donald M. Berwick. “Daha fazlası daha iyi anlamına gelmez ve genellikle de daha hem de çok daha kötü anlamındadır.”
Dartmouth Tıp Fakültesi’nin yaptığı bir araştırma tıbbi bakımın üçte birinin hastanın sağlığını daha fazla iyileştirmediğini saptamıştır. Daha fazla bakım gören hastaların yaşamda kalma oranları ya da bu söz konusu bakımdan hoşnut olma oranları sanıldığı kadar yüksek değildir.