Psikolog Tozlu, sonbahar mevsiminde yaşanan depresyon haliyle ilgili bilgi verdi
Memorial Hastanesi Psikiyatri Bölümü doktorlarından Uzman Psikolog Aslıhan Tokgöz Tozlu, özellikle sonbahar mevsiminde yaşanan depresyon haliyle ilgili bilgi verdi:
* ‘Mevsimsel depresyon’ aynı zamanda mevsimsel duygu durum bozukluğu olarak da adlandırılır ve her yıl aynı dönemde ortaya çıkar. Genellikle sonbahar veya kış başlangıcında başlar, baharda veya yaz başlarında sona erer.
* ‘Mevsimsel depresyon’, kış aylarında zaman zaman insanın içine çöken sıkıntıdan farklıdır ve daha ağır yaşanabilir. Belirtileri genellikle depresyonun belirtileri ile aynıdır: Üzüntü hali, anksiyete, sinirlilik, ilgi kaybı, sosyal ortamlardan çekilme, konsantrasyon bozukluğu, aşırı yorgunluk, enerji kaybı, uykuda azalma, karbonhidrat alma isteği, iştahta açılma ve kilo alma…
* Tam olarak sebebi bilinmiyor ve bu konuda iki ayrı görüş mevcut. Birinci görüşe göre; sonbahar ve kış aylarında güneş ışığının azalması, uyku ve hormonları düzenleyen biyolojik saatin bozulmasına sebep olur. İkincisi ise; yine güneş ışınının azalması ile beyindeki kimyasal maddelerin düzeninde bozulma olur ve bu bozulma depresif duyguların yaşanmasına sebep olur. Vakaların yaklaşık yüzde 70- 80′i kadındır ve ortalama 30 yaşlarında ortaya çıkar.
* Mevsim değişikliğine bağlı durumlarda kişi dışarıda daha fazla zaman harcayarak, düzenli beslenerek (gerekli vitamin ve mineralleri alarak), her gün mutlaka yaşadığı mekanı havalandırarak, haftada üç gün 30 dakika egzersiz yaparak, her gün hava bulutlu olsa bile açık havada 30 dakika yürüyerek ve sosyal hayatını devam ettirerek belirtilerin üstesinden gelebilir. Fakat belirtiler çok yoğunsa, bir uzmana başvurulması gerekir.
Didem SEYMEN/SABAH
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=1032&cat=220&dt=2006/09/24