Şişkinlik, gaz sancılan, hazımsızlıklar acı ve rahatsızlık veren şikayetlerdir. Halbuki bunlar birtakım tedbirlerle önlenebilir.
Besinlerin iyice çiğnenmeden yutulması gaz sancılarının en başta gelen sebeplerindendir. Alınan gıdalar daha çok unlu ve şekerli besinlerse gaz oluşumu daha fazla olur. Ekmek ve diğer unlu gıdaların sindirilmesi, tükürük bezlerinin salgıladığı pityalinle çiğneme esnasında başlar. Midede nişastayı sindirecek bir ferment yoktur. Besin parçalanması ve ağız salgısıyla karışması iyi olmazsa, ince bağırsakta da bölünme tam olmaz ve sindirim bozukluğu ortaya çıkar. Hamur işleri yumuşak besinler olduğundan çiğneme gereği duyulmadan yutulurlar. Oysa iyi bir sindirim için çok çiğnemek gerekir. Bu şikayetlerle karşılaşmamak için:
Gerekenden fazla hamur işi tüketilmemelidir.
Sinirliyken yememek gerekir.
Tahriş edici özelliklerinden dolayı çay, kahve, nikotin ve devamlı kullanılan ilaçlara dikkat etmelidir.
Alkolden uzak durulmalıdır.