Sebzeler gelecekte daha lezzetli olacak

Sebzeler gelecekte daha lezzetli olacak

Sebze yemekten hoşlanmayanlar için sebzelerin gelecekte da­ha lezzetli olacakları müjdesini verebiliriz. Bunu nereden mi biliyo­ruz? Bu bir bilimkurgu olmadığı gibi burada bir zaman makinesi de ...

Sebzeler gelecekte daha lezzetli olacak

Sebze yemekten hoşlanmayanlar için sebzelerin gelecekte da­ha lezzetli olacakları müjdesini verebiliriz. Bunu nereden mi biliyo­ruz? Bu bir bilimkurgu olmadığı gibi burada bir zaman makinesi de ...

Sebzeler gelecekte daha lezzetli olacak
16 2010 - 10:48

Sebze yemekten hoşlanmayanlar için sebzelerin gelecekte da­ha lezzetli olacakları müjdesini verebiliriz. Bunu nereden mi biliyo­ruz? Bu bir bilimkurgu olmadığı gibi burada bir zaman makinesi de söz konusu değildir. Tersine, lezzet kavramlarının zamanla değişe­ceğine ve sebzelerin yaşlandıkça bizlere daha lezzetli geleceğini bi­liyoruz.

“Çoğu insan sebze sevmez ve olaya bitkilerin açısından baktı­ğımızda da duygular karşılıklıdır,” diyor Washington Üniversitesi Beslenme Dalı Programı’nın yöneticisi olan Dr. Adam Drewnowski. Lezzetli yiyeceklere olan talebimizin iyi beslenmeye olan gereksi-mimizle atbaşı gittiği yaptığı araştırmada ortaya çıkarmıştır.

“Bitkiler kendilerini acı tatlar içeren toksinler yayarak korur­lar. Düşük miktarlardaki fenol gibi bizler için iyi oldukları kanıtlat­mış diğer kimyasal maddeleri içerirler.”

Acı tatlardan hoşlanmamamız doğaldır. İnsanlar ve diğer hay­vanlar bozuk ya da zehirli yiyecekleri acı ve ekşi tatlarla bağdaştı­rır. Yıllardan beri imalatçılar bu istenmeyen tatlan yok ederek ana besin değerlerini bozmadan yiyecekleri piyasaya sunmaktadırlar.
Buradaki önemli unsur acımtırak ama sağlıklı yiyeceklerin ha­zırlık aşamasında daha lezzetli olmasına önem vermektir, diyor Dr. Drewnowski. Akdeniz mutfağından bazı ipuçlannı almamızı da öneriyor. Tatlan acımtırak olan sebzeleri bir tutam tuz ve zeytinyağla pişirmeyi denemelisiniz. Zeytinyağı acımtırak tadı yok eder ve yararlanm da yiyeceklere katar.
Dr. Drewnowski, acımtırak tatlara olan duyarlılığımızın yaşla birlikte ortadan kalkacağını ya da azalacağını söylüyor. “İşin gari­bi, insan yaşlandıkça daha çok sebzeden hoşlanmaya başlıyor.”

Washington Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, lez­zet kavramlarımız yaşla birlikte değişmektedir. Acımtırak tat­lara olan duyarlılığımızın da zamanla azaldığı saptanmıştır. Bu da yaşlandıkça daha sağlıklı yiyeceklere yönelmemizi sağ­lamaktadır. On yaşlı kişiden sekizi yeşil sebzeleri, lifli yiyecek­leri, greyfurt ve limon gibi ekşi meyveleri yeğlediklerini söyle­mişlerdir.

4280 .

  • 0
x