Sarı nokta (Gören nokta) veya makul...

Sarı nokta (Gören nokta) veya makul hastalığı

Yaşamın uzaması vücudun her organında aynı olmayabilir. Bazı organ­larımızla bazen dostlarımızla olduğu gibi yollarımız ayrılabilir. Olsun, gördüklerimiz, tattıklarımız, kokladıklarımız ve dokunduklarımız yeter; kalan dostlar da, ...

Sarı nokta (Gören nokta) veya makul hastalığı

Yaşamın uzaması vücudun her organında aynı olmayabilir. Bazı organ­larımızla bazen dostlarımızla olduğu gibi yollarımız ayrılabilir. Olsun, gördüklerimiz, tattıklarımız, kokladıklarımız ve dokunduklarımız yeter; kalan dostlar da, ...

Sarı nokta (Gören nokta) veya makul hastalığı
18 2014 - 21:14

Yaşamın uzaması vücudun her organında aynı olmayabilir. Bazı organ­larımızla bazen dostlarımızla olduğu gibi yollarımız ayrılabilir. Olsun, gördüklerimiz, tattıklarımız, kokladıklarımız ve dokunduklarımız yeter; kalan dostlar da, hastalığın ileri döneminde, hâlâ kalan çevreden görme­nin devam etmesi gibi, hep bizimle beraberdir.

Sarı Nokta (Gören Nokta) veya Maküla hastalığı nedir?
Gözün içinde her bölge görmeye yardımcıdır, ama asıl sarı nokta denilen böl­ge görmenin yüzde doksanından sorumludur. Bu nokta hem renk­leri ayırt eder, hem baktığımız yeri görmemizi sağlar hem de keskin görmemizi becerir. Kişinin yaşına göre daha erken yaşlanmaya elverişli bir yapısı vardır ve eğer kişiden daha erken yaşlanırsa Sarı Nokta-Gören Nokta-Maküla Hastalığı-Yaşa Bağlı Maküla Dejeneresansı denir.

Sarı Nokta hastalığı kimlerde olur?
Ailesel yatkınlığı olanlarda, sigara içenlerde ve güneşe çok maruz kalan­larda olabilir. Aslında yeterince uzun yaşayan herkeste sarı nokta sonuçta yaşlanır, ama bazı kişilerde bu daha erken yaşlarda olabilir.

Sarı Nokta hastalığı olan kişinin ne gibi yakınmaları olur?
Hastalık, düz çizgileri düzensiz, zikzaklı görmeyle başlar. Sonra baktığı yeri göre­meme, sadece çevreyi görebilme şekline dönebilir.

Sarı nokta hastalığında kör­lük olur mu?
Tıbbi anlamda körlük olmaz, hastalığın en ileri dönemlerin­de bile çevre görme korunur. Ama okuma ve araba kullan­mada zorluk olabilir.

Kaç tipi vardır?
Islak ve kuru tipleri vardır. Kuru tip daha yavaş ilerler ama tedaviye yanıtı azdır. Islak tip daha hızla ilerler ama tedaviye daha iyi yanıt verir. Islak tipte sarı nokta­nın altında sıvı birikmesi veya kanama nedeniyle aniden bulanık görme başlaya­bilir, hemen doktora gitmek gerekir.

Tedavisi nedir?
Günümüzde geliştirilen yeni lazer sistemleriyle ve göz içine yapılan özel ilaç iğ­neleriyle hastalığın ilerlemesi durdurulabilir. Ağızdan alınacak E vitamini desteğide durumun ilerlemesini yavaşlatabilir. İleri dönemlerde özel gözlüklerle (az gö­renler için gözlükler) mevcut görmenin daha verimli bir şekilde kullanılması sağ­lanabilir.

Önlemi var mıdır?
Sigara ve güneşten uzak durmak, ailede bu tip hastalık varsa tam morötesi göz­lük olmadan dışarı çıkmamak ve asla, değil güneşe bakmak, güneş altında öğlen saatlerinde dolaşmamak ve mutlaka şapka takmak yararlıdır. Son zamanlarda ya­şa bağlı gözün gören noktası (sarı nokta) hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak için gece ışığı kullanılması önerilmektedir. Sabah uyanınca aniden ışıkla karşılaşan göz hücreleri bir fabrika gibi çalışmaya başlarlar ve atıkları aynı hızla gözden ata­mazlar. Atıkların gözde birikmesi hastalığı hızlandırır. Oysa, fabrika gece boyunca rölantide çalışırsa sabah ani bir birikme olmaz, görüşü hakim olmaya başlamıştır.

Daha ayrıntılı bilgi nereden edinilebilir?
Doktorunuzdan alabilirsiniz, çünkü her hastanın durumu farklı olacağı için, en iyisi hekiminizin size sizin durumunuzla ilgili vereceği bilgilerdir.


5584 .

  • 0
x