İşlenmemiş soya gıdaları yüksek kalitede protein kaynağıdır. Aslında, soya başlı başına bir protein bitkisidir ve vücudun üretemediği amino asitlerin deposudur. Antioksidan, vitamin, mineral ve isoflavon diye bilinen koruyucu fitonutrient’ler bakımından da zengindir. Bu isoflavon’ların her birinin kendine Özgü yararları vardır, ama bir arada olduklarında sinerjik olarak hareket ederler. Soyayı tam soya şeklinde tüketmenin yararlı olmasının sebebi de budur. (3. Bölüm’de soyanın sağlık ve cilt için faydalarını ayrıntılı şekilde göreceksiniz.)
Tam soyayı şu şekillerde bulabilirsiniz:
• Tempeh
• Miso
• Tofu
• Soya sütü
• Tekstüre edilmiş sebze proteini (TVP olarak da bilinir)
Püf noktası
Genetik olarak bozulmamış ya da en iyisi organik soyayı tercih edin. Günümüzün soya fasulyelerinin %95′i GMO tohumlardan geliyor.