Dünya Sağlık Örgütü’ne göre osteoporoz “zayıf kemiklerle tanımlanan kemik dokusunda bozulma kemik kırılganlığı, kırılma riskinin arttığı bir hastalıktır”. Toplum sağlığında büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinde olan bir problemdir, aşağı yukarı 3 milyon kadın osteoporoza yakalanmıştır. İki insandan biri (8 erkekten biri) kötü bir şekilde kemik kırılmasıyla karşı karşıya kalacaktır. Yaş büyüdükçe kırılgan kemik hastalıkları artmaktadır.
Konuyu açıklık getirmek gerekirse, her yıl 1 600 000 kırık tespit edildiği söylenir, bu kırıkların hepsi 20 saniyede olur. Bütün bunların sonucu: % 44 omurga kemikleri, % 19 uyluk kemiği, % 19 bilek kırılmaları ve% 23 ü diğer kırıklardır. Ne yazık ki yalnızca yaşam kalitesi bozulmakla kalmıyor, çok fazla kaygı veriyor, (engel, bulunduğu yeri terk ediş), ama osteoporoz yaşamı kısaltabilir, çünkü şüphesiz artan rakamlar Uluslararası Osteoporoz Kurumu Başkanı Pierre Delmas’a göre kırık sonrası artan ölüm oranlarında uyluk kemiği kırığı beyin felçleriyle kıyaslanacak düzeydedir. Yani henüz ölümcül bir noktada değildir. Kemik, her gün yaşar, yapar ve yıkar. En iyisini ve en kötüsünü onlara göre yapılandırmaya hazırdırlar. Onu yapmak için gerekenler yoktur. İskelet, hiçbir şey yapmadan, bizi taşıyan, duruşumuzu koruyan, dinç ve genç hareket etmemizi sağlayan, boş vakitlerimizde toplum içerisinde hareket etmemize izin veren, hayatın tadını çıkarmamızı sağlayan sistemdir. Kısaca, yaşam kalitemiz ona bağlıdır.
Ve Okinavva’da
Beklenildiği gibi Okinavva’lılar iyi bir iskeletten yararlanırlar ve uyluk kemiği kırılmalarına aşağı yukarı iki kat daha az yakalanma riski vardır. Bununla birlikte süt ürünleri Okinavva’da yenmez! (ya da çok az yenir) Orada, sebze bakımından zengin bir beslenme içeren, kemikleri daha iyi koruyan sağlıklı bir yaşam ve sağlık bilgisi mevcuttur.
Osteoporozu tetikleyenler
* Sedantarite
* Sigara tiryakiliği
* Aşırı alkol
* Aşırı tuz
* Aşırı şeker
* Kafein
* Aşırı hayvansal protein (kırmızı et, süt ürünleri)
* Yetersiz sebze tüketimi
Kemikleri sağlamlaştıranlar
* Fiziksel etkinlik
* Meyve ve sebzeler, özellikle kalsiyum açısından zengin olanlar (lahana, turunçgiller, kırmızı meyveler) flavo-noidler (çok renkli kırmızı ya da siyah üzüm çeşitleri)
* Brokoli, soğan
* Güneş (ölçülü olarak) D vitamini için
* Magnezyum (mineraller, bademler, tam tahıllar)