Ramazan ayında beslenme

Ramazan ayında beslenme

Oruç, hem dinfhem de kültürel hayatımızın en canlı unsurların­dan biridir. Bolluk, bereket, yardımlaşma ayı olan ramazanın bura­da bizi daha çok ilgilendiren yönü, bu ayda nasıl ...

Ramazan ayında beslenme

Oruç, hem dinfhem de kültürel hayatımızın en canlı unsurların­dan biridir. Bolluk, bereket, yardımlaşma ayı olan ramazanın bura­da bizi daha çok ilgilendiren yönü, bu ayda nasıl ...

Ramazan ayında beslenme
21 2009 - 10:15

Oruç, hem dinfhem de kültürel hayatımızın en canlı unsurların­dan biridir. Bolluk, bereket, yardımlaşma ayı olan ramazanın bura­da bizi daha çok ilgilendiren yönü, bu ayda nasıl besleneceğimiz meselesidir. Kilo sorunu olanların ya da formunu korumakta zor­luk çekenlerin ramazanda kilo almaktan şikayet ettiklerine çok şa­hit oluyoruz.

Öncelikle alış veriş yaparken dikkatli olmalıyız. Özellikle açken alış veriş yapmaktan sakınmalıyız. Çünkü, açlık psikolojisi ile önümüze geien her cazip şeyi alırız. Eve giren bu gıdaları pişirmeye ve yemeye engel olmak zordur. 0 haide, alış verişimizi karnımızın he­nüz “çok acıkmadığı erken saatlerde ya da akşamlan tok karnına yapmamız da­ha uygun seçimler yapma­mıza yardımcı olacaktır.

Ramazan ayı bo­yunca gazete ve televizyonlar ye­mek tarifleri verme yarışına girer. El­bette yeni tatlar deneyeceğiz, ama bunların sağlığımız ve beslenmemiz için faydalı malze­meler içermesine dikkat etmek zo­rundayız.

Sahura kalkmamız hem beslenmemiz, hem de daha rahat bir oruç tutmamız için faydalıdır. Sa­huru hafif bir kahvaltı gibi değerlendirmeliyiz. Peynir, yumurta, domates, sa­latalık gibi glisemik endeksi düşük gıdaları tercih etmeli, sonrasında yatacağımızı düşünerek, tatlı ve hamur işlerin­den uzak durmalıyız. Alacağımız sıvı miktarını arttırmalıyız.

Fazla uyumamalıyız. Genelde oruç uykuya tutturulursa bu, hem ramazanın ruhuna aykırıdır hem de kilo almamıza se­bep olur.

Hareketimizi artırmalıyız. Düzenli yürüyüşler yapmak çok faydalıdır.
İftarda, sebze çorbası, mercimek çorbası gibi çorbalardan, bir sebze veya et yemeğinden rahatlıkla yiyebiliriz. Yemeğin yanında bol salata veya yoğurt yemek oldukça faydalıdır. Ekmek olarak tam undan yapılmış ekmek veya kepek ekme­ğini tercih etmeliyiz. Ağır hamurlu tatlılardan ve börekler­den uzak durmalı, çok seviyorsak sadece tadımlık yemeliyiz. Daha çok sütlü tatlıları tercih etmeliyiz.

İftardan 3-4 saat sonra meyve yiyebiliriz. Meyveler hem vi­tamin almamızı sağlarlar, hem de içerdikleri posalar saye­sinde bağırsaklarımızın düzenli çalışmasına yardımcı olurlar.

1733 .

  • 0
x