*Kırmızı et tüketiminizi azaltın.
*Daha ince kesilmiş et satın alın.
*Etin yağını ayıklayın.
*Daha çok tavuk, hindi ve balık yiyin.
*Kümes hayvanlarının derisini çıkarıp pişirin.
*Yemeklerinizi buğulama, haşlama veya ızgara pişirmeyi tercih edin.
*Yağda kızarmış yiyeceklerden uzak durun.
*Vejeteryan biçimi beslenin, ama peynire dikkat edin.
*Yemeğinizdeki sıvı yağı veya, tereyağı azaltın.
*Sosis, salam, sucuk gibi fazla işlem görmüş yiyeceklerden kaçının, ya da, az miktarda tüketin.
*Peynir, süt ve sosları azaltın. (Sütün yağsız olanını tercih edin.)
*Yumurtanın sadece beyazını kullanmaya çalışın.
*Ciğer, böbrek gibi sakatatlardan uzak durun.
Üç Çeşit Yağ
Doymuş Yağlar:Bu gruba giren yağlar, oda sıcaklığında katı halde olan, çoğunlukla kırmızı et, tam yağlı süt, peynir, tereyağı ve kaymakta bulunan hayvansal yağlardır. Kandaki kolesterol miktarını yükselten bu yağların özellikle azaltılıp sınırlı ölçüde alınması iyi olur. Bitkisel yağ alırken de dikkatli olun. Çünkü bazı bitkisel yağlar da doymuş olup, aynı riski taşır. Hurma yağı ve hindistan cevizi yağında dana etinden daha fazla doymuş yağ vardır.
Çokludoymamış Yağlar:Bunlar genelde oda sıcaklığında sıvı halde olan mısır özü, soya fasulyesi ve ayçiçeği yağı gibi bitkisel yağlardır. Bunlar kanda kolesterol düzeyini düşürür. Şu günlerde bilim adamları bu yağlarla göğüs kanseri arasında bağlantı olup olmadığını araştırıyorlar.
Teklidoymamış Yağlar: En az sorun çıkaran yağlardır. Kolesterolü düşürürler ve kanserle bağlantıları bulunmamıştır. Yer fıstığı, koza (rapiska), susam (tahin) ve zeytinyağı bu tür yağlar arasındadır.
Diyetinizde tükettiğiniz yağ miktarını azaltmanız tavsiye edildiğine göre, artık az yağlı yemek pişirmeyi deneseniz iyi olur. Size kolaylık olsun diye deneyip de beğendiğim birkaç yemek tarifi verdim. Umarım, siz de benim kadar seversiniz.