Menopoz kadınlardaki östrojen hormonu salgılanmasının sona ermesi ile birlikte meydana gelen fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkları içeren bir dönemdir. Menopozda vücuttan kalsiyum atımı hızlandığı için kemik kütlesi kaybı başlar. Bunun sonucunda da kemiklerde güç azalması ve kırılmalara duyarlılık meydana gelir.
Osteoporozun oluşumundaki diğer faktörler; kalıtım, etnik farklılıklar, cinsiyet, yaş, antiasit, kortizon gibi ilaçlar, D vitamini yetersizliği, aşırı protein ve fosfor alımı, hareketsizlik, sigara, alkol, alüminyum, kadmiyum gibi metallerin alımı, aşırı tuzlu yeme alışkanlığı ve aşırı zayıflıktır.
Menopoz döneminde gereğinden çok kalsiyum almanın önleyici bir rolü yoktur. Bunun daha önceki dönemlerde alınarak kemik kütlesinin en yüksek düzeye çıkarılması gerekir. Ancak, yine de, bu dönemde süt ve mamullerine ağırlık vermek faydalıdır. Fakat bunların az yağlı olmalarına dikkat etmek gerekir. Pekmez, kurutulmuş meyve gibi doğal tatlılar, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller bu dönemde yenebilecek en faydalı gıdalardandır.
Eğer kadınlar, çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde yeterli kalsiyum almazsa menapoz döneminde kemik erimesi riski daha da artar. Bu duruma “osteoporoz” denir.
Menopozun başlangıç yaşında kalıtıma ve kadınların bireysel özelliklerine bağlı farklılıklar olmakla beraber, genellikle 45-50 yaş arasında meydana gelir.