Menopoz döneminde yoga, masaj, medıtasyon ve...

Menopoz döneminde yoga, masaj, medıtasyon ve akupresür

Yoga, Masaj, Meditasyon ve Akupresür menopozdaki kadını stresten kurtarıp, huzur bulmasını sağlamak için yararlanılan başarılı uygulamalardır. Yaşam sadece nefes alıp vermekten ibaret değildir. Yaşam bilgiyi izleyen ...

Menopoz döneminde yoga, masaj, medıtasyon ve akupresür

Yoga, Masaj, Meditasyon ve Akupresür menopozdaki kadını stresten kurtarıp, huzur bulmasını sağlamak için yararlanılan başarılı uygulamalardır. Yaşam sadece nefes alıp vermekten ibaret değildir. Yaşam bilgiyi izleyen ...

Menopoz döneminde yoga, masaj, medıtasyon ve akupresür
23 2007 - 17:49

Yoga, Masaj, Meditasyon ve Akupresür menopozdaki kadını stresten kurtarıp, huzur bulmasını sağlamak için yararlanılan başarılı uygulamalardır.

Yaşam sadece nefes alıp vermekten ibaret değildir. Yaşam bilgiyi izleyen bir yoldur. Bu yolda hep arayış ve bulmak için verilen çabalar vardır; devrin hurafelerine teslim olmak yanlıştır. Ne kadar yaşlı olursa olsun, bir kadının yaşamı hep süregelen bir serüven olmalıdır.

Hiç kimse yolun sonunda olmayı istemez. Ununu serip eleğini astığını düşünmek yanlış ve modası geçmiş bir düşünce biçimidir. Menopoz kadınların bir an durup geçmişi ve geleceği değerlendirme olanağını buldukları zamandır. Geçmişi düşünüp hayıflanmak boşuna zaman kaybı olur. Yoga, meditasyon, masaj ve akupresür gibi uygulamalar insanları, yeni bir başlangıç için hiç de geç olmadığına inandırmaya yardımcı olur. Gelecek bizim elimizdedir. Menopozdaki kadınlar bu yöntemlerle rahatlayıp dinçleşir, çok daha iyi uyur ve ruhen canlanırlar.

Yoga’yla Rahatlama
Yoga ruh ve beden dinginliği sağlar. Kilomuzu kontrol altında tutar ve kaslarımızı güçlendirir. Sindirim ve dolaşım sistemlerini düzene sokar, eklemlerde ve omurlarda esneklik sağlar. Sağlıklı olmak için yalnız kasların değil, tüm organların, özellikle de, iç organların dengeli çalışması gerekir. İşte, yoga bunu sağlar. Yoganın üç gücü olduğu söylenir.
*Beden dili
*Nefes
*Akıl

Menopoz sırasında kadınların alacakları tavrın çok önemli olduğunu biliyoruz. Menopozdaki kadınlar yoga yaparak zihinsel yoğunlaşma geliştirebilirler ve bu sayede yaşlanmaya karşı mücadele edebilirler.

Yoganın en çok etkili olduğu kişiler menopozdaki kadınlardır, çünkü onlar daha sabırlıdırlar, daha iyi dinleyicidirler ve yaşam onlara çok sağlam değerler öğretmiştir. Daha olgun ve öğrenmeye açık oldukları için menopozdaki kadınlar yogaya herkesten çok yatkındırlar. Yogada stres nefes yoluyla giderilir. Soluma rahatlamayı sağlar, rahatlayınca da insan yaşama karşı olumlu bir tavır alır. Günümüzde yoga giderek daha çok yaygınlaşmaktadır (pek çok okulda başlatıldı), ama bir din değildir ve her derde çare olacağı beklenmemelidir. Sadece, yaşama daha olumlu yaklaşmamızı sağlayacak bir yöntemdir.

Vücudumuzun fizyolojik işlevleri üzerinde düzgün solumanın çok büyük bir önemi vardır, fakat bu sadece fiziksel bir işlem değildir.Yoga öğretisine göre soluma aklın ve duyguların işleviyle de bağlantılıdır. Menopozdaki bir kadın bir şeye üzüldüğü veya, öfkelendiği zaman soluma düzeni değişir. Bu da zihniyetimizi bir anda değiştirip, o ana kadar bastırdığımız düşüncelerimizin ve duygularımızın yüzeye gelmesine, bazen de dışavurumuna yol açar. Oysa, kontrollü soluma sayesinde kendimizi dengede tutabilir, daha rahat ve huzurlu olabiliriz.

Ayrıca, yoga öğretisinde solunumun iç ve dış hareketleri de etkilediğine inanılır. Haydi, şimdi basit bir yoga egzersizini deneyin ve sizi rahatlatıp nasıl stresten kurtardığını görün.

Kolay Bir Yoga Hareketi
Yoga yaparken, aşağıdaki soluma yöntemlerinin uygulamaya konduğu bazı harika hareketler vardır.
*Öne doğru eğilirken soluk verin.
*Arkaya doğru eğilirken soluk alın.
*Bükülme hareketleri yapılırken soluk verin.
Örneğin, ayakta dimdik durun. Dirsekleri kırmadan tavana değmek istercesine kolları yukarı doğru kaldırın, sonra ayak parmaklarınıza dokunmak için öne doğru eğilin Öne doğru eğilirken soluk vermeniz gerek. Sonra geriye doğru tekrar eski durumunuza dönerken de soluk almalısınız. Yogaya başlamak için bir kitap edinebilir veya, bir yoga kursuna yazılabilirsiniz.

Yogayı uygun bir beslenme ve egzersizle desteklerseniz menopoz sırasında çok yararını görürsünüz. Bu çetin günlerinizde size çok gereken sağlıklı bir kan dolaşımı, dikkat yoğunlaşması, genel dinginlik ve dayanıklılık kazandırır.

Kendi kendinize yoga yapmaya başlamadan önce öğretiyi ayrıntılarıyla öğrenin ve bir uzmana danışmadan uygulamaya geçmeyin.

Menopoz Sırasında Akupresür
Yüzyıllar önce Çinliler tarafından geliştirilen akupresür baş ağrısından menopoz sıkıntılarına kadar pek çok sağlık sorununa iyi gelir. Akupresür vücudun belirli bölgelerine parmak basıncı uygulayarak yapılır. Bu masaj yöntemi her insanın vücudunda bir yaşam gücü veya, enerjisi olduğu varsayımı üzerine oturtulmuştur. Bu enerjiye de “chi” adı verilir. (Okunuşu: ç/y)

İnanışa göre, vücûdun bir bölümünde sorun olduğunda vücudun her yanına dağılmış olan chi’nin yardımıyla bu sorun giderilir. Chi’nin bedenin her bir dokusuna ve hücresine enerji verdiğine inanılır.

Bu enerji kan damarlarına benzer bir sistemle vücuda dağıtılmaktadır; nehirler gibi akarak, tüm organlara erişirken gözle görülemez. Bazen bu görünmez nehirler cilde yakın yerlerden geçerler. Enerjinin vücut yüzeyine yakın olduğu yerler akupresür noktalarıdır. İnanışa göre cildin bu noktalardaki elektrik direnci o noktanın etrafındaki alana göre daha farklıdır.

Hastalığın, bu noktalardaki enerji akımı tıkandığı zaman oluştuğuna inanılmaktadır. Bu durumda hastalık belirtileri baş gösterir. Bu noktalara parmakla, iğneyle veya elektrikle masaj uygulanabilir. Enerji akımı normal dolaşımına döner dönmez de hastalığın geçeceğine inanılır.

Parmak masajıyla akupresür noktalarını uyarmayı kendi kendinize yapabilir, ya da, bir arkadaşınızdan veya, bir masaj uzmanından yardım isteyebilirsiniz. Hiç acı duymazsınız, güvenlidir ve en iyi yanı, iğne yoktur. ‘

Akupresür Uygulaması Hakkında Kısa Bilgiler
*Akupresürü vücudunuz gevşemişken yapın. Sıkı bir masaj yaptırdıktan sonrası, çok iyi zamandır.
*Vücudunuzun belirli bir bölgesinde ağrı veya, rahatsızlık varsa o taraftan başlayın. Karar veremezseniz de endişelenmeyin. Vücudunuzun bir tarafından diğerine enerji transferi olur.
*Her basınç noktasına bir ile üç dakika arasında basınç uygulayın. Parmak uçlarınızla basıncı yavaş yavaş artırarak başlayın. Basınç noktasına birden fazla parmağınızı bastırabilirsiniz. Gerginlik hissederseniz daha fazla basınç uygulamaya çalışın. Parmağınız yorulunca durup, dinlenin. Akupresür uzmanları tıkanmış olan enerji noktalarının hassas olabileceğini belirtiyorlar.
*Hassasiyet tedavi sırasında yavaş yavaş kaybolmalı. Basınç noktasından vücudunuza hafif bir sıcaklık yayılabilir. Bunu bazı insanlar hisseder. Merak etmeyin, bu hoş bir duyumsamadır.
*Masaj yaparken nefes alıp vermeyi unutmayın.

Akupresürle Menopoz Sıkıntılarını ve Tiroid Dengesizliklerini Giderme Yolları
Bir iskemleye dimdik oturun. Yapacağınız her işlem bir ile üç dakika arası uygulanmalıdır. Başparmaklarınızı köprücük kemiğinizin iki yanına bastırırken, elleriniz omuzlarınızı kavrasın. Parmaklarınız sırtınıza gelecek şekilde omuz üstlerine ve omuz başlarına bastırın.
Ateş Basmasını Hafifletmek İçin Akupresür
A.Yere oturup dizlerinizi kırın. Her işlem bir ile üç dakika arası uygulanmalı. Sağ elinizle en küçük ayak parmağınızın altındaki noktayı tutun.
B.Tekrar sağ elinizi ayağın altından geçirerek orta parmağınızın üstünü tutun.
C.Ayak bileğinizi dış tarafından tutup bastırın. Sonra diğer tarafına bastırın.
D.Ellerdeki basınç noktaları: Sol elinizi kullanarak sağ elinizin dördüncü parmağının dış kenarına basınç uygulayın. Sonra el değiştirip aynı işlemi diğer elde tekrarlayın.
E.Baldırınızdaki basınç noktaları: Sol baldırınızı sol elinizle tutup basınç uygulayın. Sağ baldırınızı sağ elinizle tutup basınç uygulayın.

Akupresür hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız bu konuda yazılmış kitaplara veya bir masaj uzmanına başvurabilirsiniz. (Alkım yayınlarından çıkacak olan Akupresür sizi yeterince aydınlatacaktır.)


4501 .

  • 0
x