Bitkilerde ve özellikle de rafine edilmemiş tahıl ununda bulunan lifler, bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığı gibi, besinlerde bulunan yağ, kolesterol ve şeker gibi maddelerin emilmesini de önler ve azaltır. Son yıllarda yapılan araştırmalar, beslenmede lifli gıdaların fazla bulunması ile, bağırsak hastalıklarına yakalanma arasında ters bir orantı olduğunu ortaya çıkarmıştır, fani, alınan besinlerde lif fazla ise, bağırsak hastalıkları azalmaktadır. Lifli gıdaların kilo verme bakımından önemini şöyle sıralayabiliriz:
* Ağızda çiğnemeyi gerektirdiği için az yemeyi sağlar.
* Mide ve bağırsaklarda fazla kalarak uzun süreli doygunluk hissi verirler.
* Yiyeceklerin glisemik endeksini düşürürler. Yani, kan şekerinin yükselmesine engel olurlar. Çünkü, lifli gıdalar beraber yendikleri gıdaların emilim hızlarını yavaşlatarak ensülin salgılanmasını azaltırlar.