Lifli gıdalara ağırlık vermeli

Lifli gıdalara ağırlık vermeli

Bitkilerde ve özellikle de rafine edilmemiş tahıl ununda bulunan lifler, bağırsakla­rın düzenli çalışmasını sağladığı gibi, besinlerde bulunan yağ, kolesterol ve şeker gibi maddelerin emilmesini de ...

Lifli gıdalara ağırlık vermeli

Bitkilerde ve özellikle de rafine edilmemiş tahıl ununda bulunan lifler, bağırsakla­rın düzenli çalışmasını sağladığı gibi, besinlerde bulunan yağ, kolesterol ve şeker gibi maddelerin emilmesini de ...

Lifli gıdalara ağırlık vermeli
16 2009 - 01:07

Bitkilerde ve özellikle de rafine edilmemiş tahıl ununda bulunan lifler, bağırsakla­rın düzenli çalışmasını sağladığı gibi, besinlerde bulunan yağ, kolesterol ve şeker gibi maddelerin emilmesini de önler ve azaltır. Son yıllarda yapılan araş­tırmalar, beslenmede lifli gıdaların fazla bulunması ile, ba­ğırsak hastalıklarına yaka­lanma arasında ters bir orantı olduğunu ortaya çı­karmıştır, fani, alı­nan besinlerde lif fazla ise, bağırsak hastalıkları azalmaktadır. Lifli gıda­ların kilo verme bakımından önemini şöyle sıralayabiliriz:

* Ağızda çiğnemeyi gerektirdiği için az yemeyi sağlar.
* Mide ve bağırsaklarda fazla kalarak uzun süreli doygunluk hissi verirler.
* Yiyeceklerin glisemik endeksini düşürürler. Yani, kan şeke­rinin yükselmesine engel olurlar. Çünkü, lifli gıdalar beraber yendikleri gıdaların emilim hızlarını yavaşlatarak ensülin salgılanmasını azaltırlar.

1841 .

  • 0
x