Kuşkonmazın Besin Değerleri
Kuşkonmaz aynı zamanda magnezyum, fosfor, selenyum, çinko, sodyum, demir, bakır, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengin bir kaynaktır. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de bu bitki içerisinde yeterli miktarda bulunur.
*Kalori içeriği: 44 kalori
*Protein içeriği: 4.65 gram
*Su içeriği: 165.00 gram
*Çözünür lif içeriği: 1.15 gram
*Çözünmez lif içeriği: 1.75 gram
*Diyet lif içeriği: 2.85 gram
*Karbonhidrat içeriği: 7.60 gram
*Tekli yağ asitleri: 0.02 gram
*Doymuş yağ miktarı: 0.12 gram
*Çoklu yağ asitleri: 0.23 gram
Kuşkonmazın Sağlığa Faydaları
-Kalp Sağlığı:
Kuşkonmaz sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için gerekli olan folik asit içerir. Günde üç kez ham bal ile az miktarda kuşkonmaz suyunu karıştırıp içmek, zayıf kalbi güçlendirir.
-Doğal İdrar Söktürücü:
Potasyum açısından zengin iken, düşük miktarda sodyum içerir. Asparagin denen aktif bir amino asit ile birlikte içindeki mineraller sayesinde etkili bir diüretik ilaç haline gelir. Bu nedenle adet öncesi şişkinlik gidermede çok yararlıdır. Ayrıca sinirlilik, yorgunluk ve depresyon tedavisinde yardımcı olur.
-Artirit, romatizma, adet dönemlerinde tercih edilmeli
Tarihsel olarak kuşkonmaz artirit ve romatizma gibi şişkinliklerin tedavisinde kullanılmıştır ve PMSa (adet öncesi sendrom) bağlı su toplanmasına (ödem) da iyi gelebilir.
-Hamileler ve çocuk yapmayı düşünenler bolca yemeli
Özellikle hamile kalmayı düşünüyorsanız veya hamileliğin erken safhalarındaysanız kuşkonmazı öğünlerinizden eksik etmeyin. Çünkü içerdiği folat hücrelerin düzgün bölünmesi için gereklidir. Folat olmazsa fetüsün sinir sistemi hücreleri düzgün şekilde bölünmez. Hamilelikte yetersiz folat tüketiminin çeşitli doğuştan sakatlıklara yol açtığı belirlenmiştir.
-Sağlıklı Bağırsak Florası:
Bitkisel mineraller açısından zengindir. Ayrıca sindiremeyen bir karbonhidrat olarak adlandırılan inulin içerir. Ancak kalın bağırsakta yaşayan Bifidobacteria ve Laktobasillerin gibi bazı sağlığa faydalı bakteriler bu karbonhidrattan beslenir. Dolayısıyla kuşkonmaz yiyerek inülin alımı, zararlı bakterilerin gelişimini önleyen faydalı bakterilerin sayısını artırır.
-Doğum Kusurlarıyla Savaş:
Folat tekrar buradaki en önemli etkenlerden biridir. Sağlıklı folat alımı olmadan, bir fetüsün sinir sistemi hücreleri düzgün bölünemez. Bu nedenle folat alımı spina bifida gibi doğum kusurlarına azaltmaya yardımcı olur ve bir yenidoğanın düşük doğum ağırlığı şansını azaltır.
-Böbrek ve gut hastaları daha az tüketmeli ya da tamamen kesmeli
Böbrek sorunu veya gut problemleri olan kişilerin kuşkonmaz gibi pürin içeren yiyecek tüketimlerini kısıtlamaları veya kesmeleri gerekir. Pürinden çabuk etkilenen kişilerin bu maddeyi çok almaları sağlık sorunlarına yol açar. Vücutta fazla pürin birikimi fazla ürik asit birikimine yol açar. Ürik asitle bağlantılı sorunların iki örneği ise gut hastalığı ve böbrek taşı oluşumudur.