Sabaha kadar ağrıdan uyuyamadım, doktor hanım. Ne ilaç aldıysam fayda etmedi. Sabahı zor ettim, ilk iş size geldik.
Teşhis kesinlikle kornea yaralanmasıdır (keratit).
Korneanın özelliği nedir, neden yaralanır?
Gözün şeffaf kısmı (kornea) çok narin hücrelerden yapılmıştır. Bir yerimiz sıyrılınca nasıl hafif bir sızı olursa, gözün şeffaf kısmı da sızlar, bu sızı ağrı şeklinde olabilir. Göze bir şey kaçarsa, kirpik değerse, kontakt lens uzun süre takılırsa veya kirliyse, gözde kuruluk varsa, kaynak yapılırken gözlüksüz bakılmışsa, kaynak çapağı kaçmışsa sıyrılma-yaralanma meydana gelir. Aynı şekilde uzun süre klimalı ortamda bulunanlarda (ör: uçak, araba, alışveriş merkezi, kuaför) kornea kuruya-rak yaralanabilir.
Kornea yaralanmasında hangi yakınmalar olur?
* Batma
* Kimi durumlarda şiddetli ağrı
* Bulanık görme
* Işıktan çok fazla rahatsız olma
* Kapaklarda şişlik
* Kızarıklık
* Sızı-Ağrı
* Sulanma
* Yanma
Kornea yaralanmasında ne yapılmalıdır?
Bu yakınmalar olduğunda, mutlaka göz hekimine gidilmelidir. Göz hekimi mikroskop ve özel mavi-yeşil renkli bir boya sürerek gözü muayene eder.
Kornea yaralanmasında tedavi nedir?
Yaralanmanın büyüklüğüne göre, göze antibiyotik damla ve merhem, 24-48 saat kapama, nadiren gözbebeğini istirahata alacak damla, nadiren özel bir kontakt lens uygulanır. Ayrıca nedeni ortadan kaldırmak için yapılacaklar önerilir.
Kornea yaralanmasında kontakt lens kullanmaya devam edilebilir mi?
Kesinlikle hayır. Numaralı veya renkli kontakt lensler böyle bir durumda takılma-malıdır. Gerekirse hekimin önereceği kontakt lens, çok farklı bir lenstir.