Hava kirliliğinin insanlar üzerinde yarattığı tehlike giderek artıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hava kirliliğini azaltmanın, her yıl 120 bin kişinin ölümünü önleyeceğini açıkladı.Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl yaklaşık 800 bin kişi hava kirliliğine bağlı solunum yolu hastalıkları, kalp ve akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Buna karşın örgüt yetkilileri, daha temiz fosil yakıtlarının kullanımıyla bu ölümlerin yüzde 15 oranında azaltılabileceği görüşünde.
WHO, hava kirliliğinden ölümleri azaltmak amacıyla bu yıl ilk kez küresel “Hava Kalitesi Rehberi” yayınladı. 3 yıl boyunca 80 önde gelen bilim adamıyla yapılan çalışmalar sonucunda hazırlanan rehberde, hava kirliliğinin önlenmesi için bazı hedefler konuldu.
WHO’nun Halk Sağlığı ve Çevre Müdürü Maria Neira’ya göre kirleticilerin seviyesi belirlenen standartlara göre azaltılırsa, hava kirliliğinin yol açtığı ölümler yüzde 15 azalacak.
Evde ısınma ve yemek pişirmede kullanılan katı yakıtların da yılda 1,2 milyon ölüme sebep olduğu kaydedildi.
Dünyadaki en kirli şehirler arasında Karaçi, Yeni Delhi, Katmandu, Pekin, Lima ve Kahire bulunuyor. Avrupa’da ise havanın en kirli olduğu kentler Hollanda, Belçika ve İtalya’da.
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=2413&cat=220&dt=2006/10/08