Kepek, tahılı kaplayan zar veya liftir. Kepek beden tarafından sindirilemeyen bir maddedir. Tuhaf olmakla beraber, kepek hem besleyici olduğu hem de sindirilemediği için faydalıdır. 50 yıldır unutulan kepek, şimdi yeniden hekimlerin ve besin uzmanlarının gözdesi haline gelmiştir. Çünkü, dışkının hacmini çoğaltarak bağırsakların kısa zamanda boşalmasını sağlar. Hacminin 20 katı suyu kendine çekebilen kepek, besinlerinin sindirim aygıtında ilerlemesine yardımcı olur. İshalde (suyu kendine çekerek), kabızda (sert ve kuru dışkıları yumuşatarak) bağırsakların normal çalışmasını sağlar. Dr. Bennis Burkitt; “Uzun bir süre, besinlerimizin sindirilemeyen kısmını önemsemedik. Şimdi İse, çağımızın birçok hastalığının bu sindirilemeyen kısmın az kullanmasından ileri geldiği anlaşıldı.” demiştir.
Kepeğin veya bitkisel lifin az kullanılması sebebiyle meydana gelen bazı hastalıklar şunlardır:
Kabızlık, kalın bağırsakta diverti-kül, apandisit, basur, kalın bağırsak kanseri vb. kalın bağırsakta uzun süre kalan dışkı, bedenin zehirlenmesine yol açabilir. Bu hastalıklardan korunmak için, beyaz ekmek yerine has buğday unundan yapılmış, kepeği alınmamış ekmek, beyaz pirinç yerine kepekli (kargo) pirinç yemek gerekir. Bağırsakta lifi artırmak için yeşil sebzeleri de unutmamalıdır.