Sağlık açısından suyun çok önemli olduğu artık herkesçe bilinen bir gerçektir. Su en sağlıklı içecek olup sıvı içecekler arasında önemli bir yerdedir. Ama bir yanşmadaymışcasına da su tüketmenin bir anlamı yoktur. Suyun olumlu etkisi daha fazla içildiğinde süper etkiye dönüşmez. Daha fazla su içebilmek için kendinizi zorlamanızın bir anlamı yoktur.
Dartmouth Tıp Fakültesi’nden Dr. Heinz Valtin su ve suyun etkilerini inceledi. Bir zamanların gözde deyişi olan, insanların günde sekiz bardak su içmeleri gerekir, sözüne geri dönmenin gereği olmadığını söylemektedir.
Böbrek uzmanı olan ve böbreklerle ilgili iki ders kitabı yazan Dr. Valtin, bu kavramın nereden geldiğini ve bilimsel bir gerçek olup olmadığını öğrenmeye çalışmıştı. Her an karşımıza bir uzman çıktığını gözlemiştir: sağlık konulannda makaleler yazanlar, beslenme uzmanları ve hatta doktorlar. Dr. Valtin bunun geçerliliğinden kuşku duymaktadır. “Sürekli sıvı tüketimine insanları zorlayan bu yaklaşımlara inanmak kolay değildir,” diyor.
Bununla birlikte günde sekiz bardak su tüketimi kuralı da birçok yaşam yöntemlerinden yalnızca bir tanesidir. Bu kavram nasıl başlamıştı? Dr. Valtin, Ulusal Araştırma Konseyi’nin Yiyecek ve Beslenme Bölümü’nün, “Yiyeceklerdeki her kalori için bir mililitre su,” içilmesini önermesiyle ortaya çıktığını sanmaktadır. Bu söz konusu miktar da kabaca sekiz bardakla eşdeğerdedir. Konseyin bir sonraki cümlesi, “Bu miktarın büyük bir bölümü yiyeceklerde zaten var,” olup büyük olasılıkla okuyanların gözünden kaçmış ve herkes günde sekiz bardak su içilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine varmıştır.
Elde yeterli kanıt olmamakla birlikte sekiz bardak suyun ne zararı vardır, diye düşünebilirsiniz. “Zararı vardır,” diyor Dr. Valtin. “Suyun bile zaran vardır. Aşın miktarda içilen su böbrekleri yorar ve gereğinden fazla doldurur,” diye açıklıyor Dr. Valtin.
Pennsylvanicj Eyalet Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma, günlük tüketilen yiyeceklerde uzmanların önerdiği kadar, yani yüzde 100 su tüketimi olduğunu ortaya çıkarmıştır.