Kaygılar ve menopozla ilgili hurafeler

Kaygılar ve menopozla ilgili hurafeler

Hiç kuşku yok ki, menopozdaki kadınların en büyük kaygı konusu hormon takviyesi tedavisidir. Kadınlar hormon alıp almama konusunda mantıklı bir karar verebilmek için bu alandaki ...

Kaygılar ve menopozla ilgili hurafeler

Hiç kuşku yok ki, menopozdaki kadınların en büyük kaygı konusu hormon takviyesi tedavisidir. Kadınlar hormon alıp almama konusunda mantıklı bir karar verebilmek için bu alandaki ...

Kaygılar ve menopozla ilgili hurafeler
21 2007 - 11:41

Hiç kuşku yok ki, menopozdaki kadınların en büyük kaygı konusu hormon takviyesi tedavisidir. Kadınlar hormon alıp almama konusunda mantıklı bir karar verebilmek için bu alandaki en son araştırmalardan haberdar olmalıdırlar.

Bir süre önce Long Island Üniversite Hastanesinde menopozla ilgili bir seminere katıldım. İzleyen kadın sayısının çokluğu (yaklaşık 150 kişi) beni sevindirdi. Ancak hormon tedavisi dışındaki seçenekler hakkında çok az bilgi sahibi olduklarını fark edince hayal kırıklığına uğradım. Seminerin sonunda katılımcı kadınlardan biri dobra dobra, “Teşekkür ederim, ama sizi dinledikten sonra sanki, mutlaka östrojen almak zorundaymışım, duygusuna kapıldım,” dedi. Kadın çok haklıydı, çünkü östrojen dışında pek bir seçenek verilmemişti. Sunulan seçeneklerden biri olan günlük kalsiyum iğneleri de bence, yanlış aktarılmıştı. Her gün kalsiyum iğnesi olduğunuzu düşünebiliyor musunuz? Tablet halinde kalsiyum varken, iğneye ne gerek var?

Salonda yoğun bir düş kırıklığı vardı, çünkü herkes bir şey sormak istediği halde, tüm soruların cevaplandırılması mümkün değildi.

Dahası, bizlere soru sorma hakkı verilmeden önce doktorun yaptığı takdimin ve bir kadın komedyenin kadınlar hakkında yaptığı esprilerin bitmesini beklemek zorunda kaldık. Sıra bize geldiği zaman da, soracağımız soru hâlâ aklımızda kalmışsa, bunu bir protokol görevlisi aracılığıyla sorabiliyorduk.

Seminerden çıkarken herkesin edindiği izlenim şuydu: Östrojen herkese iyi gelir; genç kalmanızı sağlar; diğer seçeneklerin üstünde durmaya bile değmez, çünkü hiçbiri etkili değildir. Oysa, bu kesinlikle doğru değildi.

En Yaygın Üç Hurafeye Cevaplar
1.Hurafe “Kadınlar Menopozda delirir”
Bu çok bildik bir hurafedir ve evde olsun, iş yerinde olsun, menopozdaki kadın sinirlendiği zaman söylenir. Şöyle ifade edilir: “Bak, yine kafayı yedi. Ne de olsa, menopozda.”

Bu insanı iki misli sinirlendiren bir durumdur, çünkü her ne kadar menopozda olan bir kadının uykusunu alamadığından veya, başka bir nedenle tepesi atmış olabilirse de, günlük yaşamda herhangi bir kimsenin de kızacağı şeylere öfkelendiği zaman bunun menopozuna yorulması onu iyice çileden çıkarır.

Konuya açıklık getirmenin tam sırasıdır. Ergenlikte yaşadığınız duygusal çalkantıları anımsıyor musunuz? Peki, ya Adet Öncesi Sendromu veya, hamilelikte hormonlarınızın iniş çıkışını? Menopoz da, diğerleri gibi atlatılması gereken bir dönemdir. Bu kadar büyütmeye ne gerek var? Adet düzeni altüst olmuş, sürekli terleyen, uykusuzluk çeken bir kadından duygularının dengede olması nasıl beklenebilir?

Eğer kendinizi aşırı hassas, gergin, endişeli, kızgın ve
bunalımda hissediyor, yersiz yere ağlıyorsanız bu konuda bir şeyler yapmanın zamanı gelmiş, demektir. Hiç merak etmeyin. Delirmediniz… ve bu durumda olan sadece siz değilsiniz.

Çalışan kadınların sorunlarından biri de menopoz konusunu işyerinde açıp açmamaktır. İşi şakaya mı vurmalı, yoksa, durumunuzu belli etmemek için elinizden geleni mi yapmalısınız? Bu konuda kadınlar değişik tutum sergiliyorlar. Bir bölümüne göre menopoz fazla ciddiye alınmamalı.

Diğer bölümü de bu konunun mahrem kalması gerektiğine inanıyor. Şöyle bir sorunla karşılaşabilirsiniz: Hiç şaka kaldıracak durumda olmadığınız bir anda sizi konu alan bir espri tepenizi attırabilir. Bir kadının yakındığı gibi, işyeri-nizde yapılan her esprinin merkezi olmaktan hiç hoşlanmayabilirsiniz.

Madalyonun öteki yüzüne bakalım: bir kadın bu konuda suskun kalmayı tercih etse de, arasıra kendi yokluğunda işleri fark ettirmeden götürmesi için bir yardımcısına veya, mesai arkadaşına açılmak zorunda kalabilir. Her neyse, artık dert etmeyin. Hangi yolu seçerseniz seçin, deliriyor falan değilsiniz.

Değişken ruh halinden şikayetçiyseniz aşağıda önerilen, sıkıntılarla başa çıkma yollarını deneyebilirsiniz.

Endişe/Sinirlilik/Değişken ruh halleri;
*Sizi neyin uyardığını anlarsanız, hazırlıklı olur ve önleminizi alırsınız.
*Kalsiyum alın.
*E Vitamini alın.
*B Kompleks Vitamini alın.
*Çuhaçiçeği yağı alın.
*Doktora gidin. Depresyon
*Yukarıda “Endişe” bölümüne bakınız. Bir danışmana başvurun.
*Doktorunuzun önerdiği antidepresan (sakinleştirici) ilaçları kullanın.
*Düzenli egzersiz yapın.
*Kendinize olumlu yaklaşmayı deneyin. Olaylara olumlu gözle bakın.

2.Hurafe “Cinselyaşamınız bitti.”
Aslında kadınlar hamile kalma korkusu ve doğum kontrolü gereğinden kurtulduktan sonra cinselliği istedikleri zaman ve en iyi şekilde yaşayabilirler. İlk başlarda vajinal kuruma nedeniyle acı veren birleşme yaşasalar da, bu sorunun üstesinden gelmek çok kolaydır.
Bazı kadınlar hayatlarındaki en doyurucu cinsel deneyimlerini menopozdan sonra yaşadıklarını, kendilerine olan güvenlerinin arttığını ve yeni şeyler denemeye istekli olduklarını belirtmişlerdir. Kendine güvenen kadın eşiyle cinsel doyum konusunda isteklerini açık açık konuşabilmektedir.

3.Hurafe “Bir kez hastalandın mı, yaşamın bitmiş
demektir.”

Eskiden menopoz hastalık olarak nitelendirilirdi. Ama günümüzde kadınlar menopozun ne demek olduğunu, bunun da adet kanamaları gibi yaşamın bir parçası olduğunu ve geçici bir dönemi simgelediğini biliyorlar. Ortalama kadın ömrünün yetmiş dokuz yaşın üstüne çıktığı günümüzde, önünüzde daha uzun ve doyurucu yıllar var.


1717 .

  • 0
x