Karın hastalığı

Karın hastalığı

Karın hastalığı nedir ? Özellikle nişastalı ve yağlı gıda maddelerinden ileri gelen ve hazım sistemini etkileyen bir rahatsızlıktır. Hastalık ne gibi sebeplerden meydana gelir ? Hazımla ilgili enzimlerin ...

Karın hastalığı

Karın hastalığı nedir ? Özellikle nişastalı ve yağlı gıda maddelerinden ileri gelen ve hazım sistemini etkileyen bir rahatsızlıktır. Hastalık ne gibi sebeplerden meydana gelir ? Hazımla ilgili enzimlerin ...

Karın hastalığı
07 2008 - 20:10

Karın hastalığı nedir ?
Özellikle nişastalı ve yağlı gıda maddelerinden ileri gelen ve hazım sistemini etkileyen bir rahatsızlıktır.

Hastalık ne gibi sebeplerden meydana gelir ?
Hazımla ilgili enzimlerin eksikliği veya iyi işlememeleri. Yağların absorbe edilememesi hali de hastalığa neden olabilmektedir. Son buluşların gösterdiğine göre glüten maddeleri özellikle gliadin proteinin hazmı mümkün olmayışı hastalığa neden olabilmektedir. Bu glüten maddeleri özellikle buğday ve çavdardan imâl edilen gıda maddelerinde bulunmaktadır.

Hastalığa yakalanma oranlan ne kadardır ?
Yaklaşık yüz çocuktan bir tanesinde bu hastalığa rastlanmaktadır.

Bu hastalığın aile hastalığı olma eğilimi var mıdır ?
Evet.

Hastalığın alerji ile bir ilişkisi var mıdır ?
Evet, Alerjik olan ailelerde bu hastalığa çok daha fazla rastlanmaktadır. Bu durumdaki çocuklarda daha sonraları alerjik belirtiler de görülmektedir.

Karın hastalığı kendisini ne zaman gösterir ?
Özellikle çocuğun ilk yıllık yaşantısı içerisinde. Çocuk ilk aylarında gayet normal görünüp bu hastalığın belirtilerini altı ile on sekiz ay arasında gösterebilir.

Hastalık hangi belirtiler ile belli olur ?
Birbiri ardından gelen ishal ve kabızlık devreleriyle. Dışkılar büyük ve kaim olur ve gayet pis kokar. Çocuk iştahsız olur ve ara sıra kusma görülür. Ayrıca çocuk devamlı olarak nezle ve bronşite yakalanır, sürekli bir öksürükten kurtulamaz.

Karın hastalığında hafif ve ciddî vakalar olur mu ?
Evet. Bazı hafif vakalar belirti göstermediklerinden bunları teşhis etmek zor olmaktadır. Ciddî vakaların teşhisi ise çok kolaydır.

Olumlu teşhisler elde etmek için ne gibi testlere başvurulabilir ?
Dışkılarda hazmedilmemiş yağlar ve nişastalı maddeler testlerle aranır. Yine bu testlerde hazım enzimlerinden biri olan tripsin izleri aranır. Ayrıca mide ve duedonum’dan kana A vitamini jelatin ve glikozun ne derece absorbe edildiğini tespit eden testler de mevcuttur.

Bu durumun teşhisinde röntgen yararlı olabilir mi ?
Evet, bazen mide ve bağırsağın röntgenle tetkik edilmesi bu hastalığın teşhisinde yardımcı olur.

Karın hastalığının tedavisi nasıl yapılır ?
Hasta uzun süre perhize tâbi tutulup, genellikle enfeksiyonu kontrol altına alabilmek için antibiyotiklere başvurulur. Özel rejimde protein fazla, yağlar çok az olacaktır. Nişastalar ve meyvelerdeki tabi şekerler dışında şeker yasaktır. Buğdaydan veya çavdardan imâl edilmiş gıda maddeleri çocuğa verilmeyecektir. Hastalığın parlamasında bunlar en büyük nedenler olur.

Ne tip süt kullanılabilir ?
Genellikle proteini fazla yağı az süt kullanılır ve bu tür süt uzun bir süre hasta çocuğa verilir.
Karın hastalığından mustarip olan bir çocuğa ne gibi katı gıda maddeleri verilebilir?
Muz, çiğ meyveler, yağsız etler genellikle bu gibi hastalar tarafından kolayca hazmedilmektedir. Yağsız peynirlerin de genellikle zararı dokunmaz.

Bu hastalığa tutulmuş çocuğa normal vitaminler verilebilir mi ?
Hazım zorluğundan dolayı suda eritilen multivitamin (polivitamin) türleri normal miktarlardan çok daha fazla olarak verilmelidir.

Başka ne gibi değişiklikler yapılmalıdır ?
Çocuk yukarıda sayılı gıda maddelerini hazmetmeye başlayınca ve dışkılar normale dönmeye yüz tutunca, başka yiyecekler azar azar verilmeye başlanmalıdır. En son verilecek maddeler şunlardır: Nişastan maddeler, tahıl ürünleri, yağ ve krema ile kaymaklı süt.

Çocuk bu rejime ne kadar süre devam etmelidir ?
Altı aydan iki yıla kadar.

Karın hastalığında tamamen iyileşme görülür mü ?
Evet.

Bu hastalığa yakalanmış bir çocuk iyileştikten sonra normal bir rejime girebilir mi ?
Evet.

Tedavi sırasında bir gerileme meydana gelebilir mi ?
Evet. Herhangi bir enfeksiyon, diş çıkarma veya az verilmesi gereken bir gıda maddesinin fazla miktarda verilmesi tedaviye gerilemeye yol açabilir. Bazen bu nedenler de olmadan gerileme olabilir.

Bu özel rejim çocuğun huylarını ve davranışlarını nasıl etkiler ?
Bazı çocuklar özel rejime kendilerini kolaylıkla uydururlar, çok yemek yerler ve özel süt ile muzdan büyük miktarları kendilerine hiçbir zarar getirmeden yiyebilirler. Bazıları ise bu rejime bıkkınlık gösterirler. Bunların yeterli derecede gıda alabilmeleri için anne zekâsını kullanarak çocukların gereken gıdayı almasını temin için yollar bulmalıdır.

Karın hastalığı evde gerektiği şekilde tedavi edilebilir mi ?
Evet. Çocuğu hastaneye yatırmak ancak hastalığın başında veya inceleme ve teşhis bakımından kısa bir süre lüzumlu olabilir.

Çocuğun bu hastalıktan dolayı yatakta kalması gerekli midir ?
Hayır. Ancak hastalık çok ciddî ise o zaman belki yatakta kalması gerekli olabilir.

Karın hastalığı tedavisiz iyileşebilir mi ?
Hayır. Çocuk normal rejimde kalmaya devam ederse dışkıların durumu daha da kötüleşir, kilo kaybı olur ve ciddî enfeksiyonlara yakalanma ihtimali artar.

Karın hastalığı tekrarlar mı ?
Bazı hallerde devamlı değişikliğe tâbi tutulan rejimlere yıllarca devam etmek gerekir. Aksi takdirde tekerrürler veya kötüye gitmeler olabilir.

Rejimde kaç kez değişiklikler yapılması gereklidir ?
Genellikle doktorun çocuğu her ay görmesi gerekmektedir. Bu şekilde çocuğun tedavide elde ettiği ilerlemeyi tespit edecek ve rejimde yapılması gereken değişiklikleri kararlaştırabilecektir. Daha ileride hasta çocuk her iki veya üç ayda bir doktor kontrolünden geçirilmelidir.

Bu durumda pankreas zarar görür mü ?
Zarar görmediğine inanılmaktadır. Ancak doktorlar bu konu hakkında kesin bir şey söyleyememektedirler. Az oranda etkilenmiş olabilir.

Tedavide pankreas özü kullanılmakta mıdır ?
Bazı vakalarda pankreas özü iyi sonuçlar vermektedir. Bazılarında ise hiçbir tesiri olmamaktadır.


4873 .

  • 0
x