Kar körlüğe dikkat!

Kar körlüğe dikkat!

Özelikle karlı havalarda güneşten gelen ultraviyole ışınlar karlı ve buzlu alanlardan yansıyarak gözde çeşitli tahribatlar oluşturabiliyor. Kar körlüğü olarak bilinen bu rahatsızlık, gözün ani ve yoğun ...

Kar körlüğe dikkat!

Özelikle karlı havalarda güneşten gelen ultraviyole ışınlar karlı ve buzlu alanlardan yansıyarak gözde çeşitli tahribatlar oluşturabiliyor. Kar körlüğü olarak bilinen bu rahatsızlık, gözün ani ve yoğun ...

Kar körlüğe dikkat!
01 2012 - 11:47

Özelikle karlı havalarda güneşten gelen ultraviyole ışınlar karlı ve buzlu alanlardan yansıyarak gözde çeşitli tahribatlar oluşturabiliyor.

Kar körlüğü olarak bilinen bu rahatsızlık, gözün ani ve yoğun ultraviyole ışınlara maruz kalması sonucu oluşan bir göz rahatsızlığı.

Hisar Intercontinental Hospital Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzmanı Op. Dr. Faruk Eroğlu, birçok belirtiyle kendini gösteren kar körlüğünün, göz kapaklarında ve konjonktiva tabakasında (göz akını ve kapakların içini kaplayan ince zar) kızarıklıklara ve yanıklara yol açtığını belirterek, “En önemli etkisini ise gözün en ön kısmında bulunan kornea tabakasında gösterir. Buna bağlı gözlerde yanma, batma hissi, sulanma, ağrı ve fotofobi (aşırı ışık hassasiyeti) oluşur. Göz kapaklarında istemsiz kapanma (blefarospazm) görülür. Gözde oluşturduğu hasarın şiddetine göre ise farklı derecelerde bulanık görmeye de yol açabilir. Ani ve yoğun şekilde ultraviyole ışınlara maruz kalan gözlerde hassasiyet ve şikâyetler 6-8 saat sonra başlar ve birkaç gün sürebilir. Fakat gözlerde oluşan hasarın boyutuna göre bu süre 1 haftaya kadar uzayabilir” dedi. Eroğlu, kar körlüğünün gözlerde oluşturduğu tahribatın ve rahatsızlığın etkisini en aza indirmek için şu tavsiyelerde bulundu: “Gözleri bol suyla yıkayın, göz kapaklarına soğuk pansumanlar yapın, gözlerde oluşan ağrıyı hafifletmek için suni gözyaşı, çok ağrılı durumlarda ise ağrı kesiciler doktor kontrolünde kullanılabilir. Kar körlüğüne maruz kalan kişinin, özellikle ağrı ve bulanık görme şikayetleri varsa, hiç vakit kaybetmeden bir göz hekimine başvurması gerekir”.

GÖZLERİNİZİ ASLA OVUŞTURMAYIN
Kar körlüğüne maruz kalan kişiler gözlerini asla ovuşturmaması gerektiğini belirten Eroğlu, bunun rahatsızlığın daha da ilerlemesine ve korneada yaralanmalara yol açabileceğini kaydetti. Eroğlu, kar körlüğüne maruz kalmamak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Ultraviyole blokajlı koyu renkli güneş gözlükleri kar körlüğünü engeller. Gözlüklerin mümkün olduğu kadar geniş çerçeveli, göz ve çevresini tam kaplayanları tercih edilmelidir. Özellikle göz hastalığı olanlar, daha önceden göz ameliyatı geçirmiş olanlar ve göz kuruluğu olan kişilerde bu rahatsızlık daha ağır tahribatlara yol açabilir. Bu kişilerin mutlaka koruyucu gözlükle karlı ortamlara çıkmaları, koruyucu suni gözyaşı damlaları kullanmaları kar körlüğünde oluşacak muhtemel problemlerin önlenmesi açısından önemlidir”.

Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/711547-kar-korluge-dikkat

1594 .

  • 0
x