Vücudunuzdaki kan miktarını düşününce, sağlığınızda ve kilonuzda kanın oynadığı ana rol çok mantıklı geliyor. Herkesin yaklaşık 5 litre kanı vardır. Bunu vücut boyunca dolaştırmak için kalp günde 100.000 kereden fazla atar ve her atışta yaklaşık 7 kilo kanı hareket ettirir – günde yaklaşık 8 ton. Vücuttaki bütün kan her üç dakikada bir kalpten geçer.
Muhtemelen, kırmızı kan hücrelerinin vücudunuzun geneline oksijen taşıdığını ve hücresel atık maddeleri uzaklaştırdığını biliyorsunuzdur. Bunun da ötesinde, kanınız ideal, sağlıklı kiloda yaşamanın anahtarını da elinde tutuyor. Her şeyden önce, kan vücudunuzun iç ortamının aynasıdır: asidik kan asidik vücut, alkalik kan alkalik vücut demektir. Ayrıca, kan hücreleri sonunda vücut hücrelerine dönüşür (veya tam tersi). Kanınızı temiz, saf ve asitsiz tutmalısınız. Önerdiğim yiyecek ve içecekleri de buna uygun olarak seçtim: Bunlar sağlıklı kan hücreleri yaratacak. Vücudunuz her saniye 3-4 milyon yeni kan hücresi ve 11-13 milyon vücut hücresi üretir, bu nedenle her zaman en iyi malzemeyle çalıştığından emin olmalısınız.
Kan insan vücudunun en temel maddesidir. Vücut hücreleri, kan tarafından her tip doku kullanılarak oluşturulur. Bu, aslında iki yönlü bir yoldur ve vücut hücreleri de kan hücrelerine dönüştürülebilir. Yine de en iyisi, sindirim ve terlemeye direkt bağlı olarak vücudun kan üretiminde normal yolunu takip etmesidir. Bu en önemli noktada sadece ne yediğiniz (ve içtiğiniz) değil, aynı zamanda içinize çektiğiniz nefes de önemlidir.
Normal kan hücresi üretimi incebağırsakta gerçekleşir. Sindirim işlemi yoluyla serbest kalan besinler, incebağırsak boyunca (yaklaşık 8 metre) hassas mikro tüyler (incebağırsağın iç duvarlarını kaplayan mikroskobik tüyler) tarafından dolaştırılır ve kan dolaşımı sırasında kan hücreleri, dokular ve organlara dönüştürülür. Akciğer yoluyla solunan hava atardamarlara girer, mineralleri ve diğer elementleri yeni kan hücreleri yapmak için birleştirir. Bu kırmızı kan hücreleri, daha sonra ihtiyaç duyulduğunda kemik, kas, kalp, karaciğer hücreleri gibi pek çok hücreye dönüştürülebilir.
Vücudunuz sağlıklı olduğunda ve alkalik/elektron zengini yiyecekler yediğinizde, sağlıklı kan hücreleri ve dolayısıyla sağlıklı vücut hücreleri üretirsiniz. Sindirim işlemi, yediğiniz yiyecekleri oksidasyon denilen temiz ve etkili bir işlem yoluyla parçalar ve bu işlem kan hücrelerini sürekli bir oksijen akışıyla yıkar. Vücudunuz enerjik kalır ve sağlıklı kilosunu korur.
Asidik/proton zengini yiyeceklerde ısrar etmenizin sonucunda incebağırsak zarar gördüğünde veya tıkandığında, kan üretimi bozulur veya durur. Sabit kan üretimini (her milimetre küp için beş milyon!) korumak için vücut, vücut hücrelerini kan hücrelerine dönüştürür – yani kelimenin tam anlamıyla çöpe atar.
Kan neyse vücut da odur. Vücut neyse kan da odur. Kanın kalitesi -ve vücudun kalitesi- yediklerimizin ve içtiklerimizin kalitesine bağlıdır. Asidik yiyecekler yerseniz zayıf kan hücreleriniz ve zayıf vücut hücreleriniz olacaktır – ve aşırı kilonuz. Başka bir seçeneğiniz daha var: Alkalik yiyecek ve içeceklerle, sağlıklı bir kana sahip olabilir ve ideal kilosunu doğal olarak koruyan sağlıklı bir vücut geliştirebilirsiniz.