Menopozdan önce kadınların erkeklere oranla kalp damar hastalıklarına yakalanma olasılıkları daha düşüktür. Östrojen hormonunun kadınları koruduğuna inanılıyor. Ancak, kadınlar menopoza girince vücutlarında östrojen üretimi azalıp, kalp damar hastalıkları riski başlıyor ve her yıl katlanan bir hızla artıyor. Kırk beş yaşında bir kadında bu risk dokuzda birken, altmış beşinde ikide bire çıkıyor.
Kadınları korkutan bir haber de, her ne kadar kalp damar hastalıklarına erkekler daha çok yakalanıyorsa da, bu hastalıklardan ölen kadın sayısının çok daha fazla oluşu. Nedeni şu: kalp damar hastalığı sinsi kalp hastalığı olarak da adlandırılır. Menopozdaki kadınlar farkında olmadan kalp hastası olabilir, hatta, kalp krizi bile geçirebilirler. Bazı krizlerde ağrı olmayabilir. Diğerleri de hazımsızlık, ülser veya, diğer sorunlara bağlanabilir. Bu nasıl olabilir, diye düşünebilirsiniz. Çok basit. Menopozdaki kadınlar bir koltukta dört karpuz taşırlar. Biz kadınlar aynı anda torunlarımızla ilgilenir, yaşlı anne babamıza bakar, alışveriş yapar, çalışır, temizlik yaparız. Kendimize ayırıp, doktora gidecek zamanımız yoktur. Durumumuzu sürekli hasır altı eder, şikayetimizi öğleyin yediğimiz bir şeye bağlarız.
Üstünde önemle durulacak faktörlerden biri de, histerek-tomi ameliyatı olmuş (rahmin alınması) veya, geçirdiği ameliyattan dolayı menopoza girmiş kadınların kalp hastası olma riskinin inanılmaz boyutlarda arttığıdır. Bu kadınların yaşamlarının sonuna dek kalp hastalığına yakalanma riski üç misli artar. Bu yüzden bilim adamları menopoz öncesi histerektomi ameliyatının yararlarını araştırıyorlar. Örneğin, birçok doktor hafif fibroid tümörleri veya, habis olmayan rahim kanamaları görülen kadınların rahimlerini almaya gerek duymuyorlar ve böylece onları daha yüksek kalp hastalıkları riskine sokmuyorlar.
Kalp damar hastalıkları çok önemli bir konu olduğu ve sizin bu konuyu en kısa ve kolay yoldan kavramanızı istediğim için konunun ana başlıklarını özetledim. Kalp damar hastalıklarıyla ilgili en son araştırma sonuçları aşağıdadır.
Kalp damar hastalıkları hakkında bilgiler
*Felç – Kanın pıhtılaşıp beyin damarlarını tıkaması
*Aterosikleroz (Damar Sertliği) – Menopoz sonrası kadınlarda çok yaygın
*Yüksek tansiyon
*Kalp Krizi
Çocuklukta başlayıp ilerleyen damar sertliği en ufak bir zorlamada göğüste ağrı ve/veya nefes darlığı yapar. Damar sertliği; atenom plakaları diye adlandırılan koyu, sarımsı mum gibi bir maddenin damar duvarlarında birikip damarı tıkaması sonucu oluşur.
Menopoz görmüş kadınların yaklaşık yarıdan fazlasının ölüm nedeni damar sertliğiyle doğrudan bağlantılı kalp hastalıkları olacaktır. Yüksek kolesterol ve doymuş yağlı gıdalardan oluşan beslenme biçimi bu hastalığın oluşumunda önemli bir etkendir.
Kalp damar hastalıkları kılavuzu
Menopozdaki Kadınlarda Risk Faktörleri
*Sigara içmek (Riski iki – dört kat artırıyor)
*Yüksek Tansiyon. Menopzodayken düzenli olarak tansiyonunuzu ve kolestrolünüzü ölçtürün.
*Yüksek Kolesterol
*Diabet (Şeker hastalığı)
*Obesite (Şişmanlık)
*Yetersiz bedensel hareketlilik (haftada 3-4 kez gerekiyor)
*Stres
*Diyet – Menopozdaki kadınlar az yağlı ve bol lifli gıdalarla beslenmeli ve katı dietlerden kaçınmalıdırlar.
Menopozdaki Kadınlar için Uyarı İşaretleri
*Göğüste hissedilen kuvvetli sıkışma ve ağırlık duygusu
*Kolda ağrı
*Üst karın bölgesinde uzun süreli ağrı
*Baş dönmesi
*Bayılacak gibi olmak
*Yoğun terleme (Doğal olan ateş basması dışında)
*Mide Bulantısı
*Nefes Darlığı
Zaman kaybetmeden doktor kontrolünden geçin. Kalp damar hastalıkları menopozdaki her iki kadından birinin ölümüne neden olur.
Menopozda kalp damar hastalıklarından korunma yolları
*Kolesterol ve tansiyonunuzu kontrol altında tutun.
*Düzenli egzersiz yapın.
*Alkol tüketiminizi sınırlayın.
*Sağlıklı bir kiloda kalın.
*Stresle başa çıkmayı öğrenin.
*Son araştırmalar E vitamininin kalp krizlerini önlemede etkin olduğunu gösermektedir.
*Sigarayı bırakın
*Doktorunuzla görüşün.
*Bazı doktorlar riski azaltmak için günde bir kez çocuk aspirini alınmasını öneriyorlar.
NOT:Menopoz sonrası geçirilen kalp krizlerinin çok daha şiddetli olmasının nedeni, kadınların uyarı işaretlerini göz ardı etmeleri olabilir.
Kalp hastalığı ve menopoz
Menopoz sonrası kadınların birinci ölüm nedeni kalp hastalıklarıdır. Bu ölüm nedeni tüm kanser türlerinin tamamından fazladır. Bu da tüm kadın nüfusunun yüzde elliden fazlasının kalp damar hastalıklarından öleceği anlamına gelir. Daha açık söylemek gerekirse, iki kadından biri bu hastalıktan ölecektir. Bunun beslenme tarzı, egzersiz, sigara, şişmanlık, şeker, yüksek tansiyon, stres gibi birçok nedeni vardır.
Menopoz sonrası kadınların kalpten ölüm oranının yüksek olmasının diğer nedenleri şunlardır:
1.Belirtileri göz ardı ediyoruz. Bu konuda harekete geçmeden önce çok fazla bekliyoruz. Bu da, harekete geçmeye karar verdiğimiz zaman iş işten geçmiş, kalp krizi geçiriyoruz anlamına gelir.
2.Kadınlarda koroner hastalıklarını teşhis etmek için kullanılan efor testi gibi testler, erkeklere oranla daha yanıltıcıdır. Bunun nedeni bilinmemektedir.
3.Ulusal Sağlık Örgütü kadınlarla ilgili incelemeler yapmaya daha yeni başlamıştır. Daha önce tüm testler erkekler üzerinde yapılıyor, bunun da kadınlara pek yararı olmuyordu. Günümüzde kadınlar da erkeklerle aynı iş ortamını paylaşıp, baskı altında kaldıkları, sorumluluk aldıkları ve ayrıca çocuk bakımını üstlendikleri için menopozdaki kadınlar gün geçtikçe daha çok kalp krizi tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadırlar.
4.Şikayetlerimiz tıp dünyası tarafından dikkate alınmamıştır. Kadınlar birçok kez hastanelerin acil kısmından geri çevrilmiş, boşuna endişelendikleri söylenerek eve gidip dinlenmeleri önerilmiştir.
Kadınlarla ilgili kalp hastalıklarında en büyük sorunun göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtilerin teşhis edilememesi olduğunu söylemeye gerek yok. Özellikle, menopoz ve sonrasında hem kadınlar hem doktorları bu belirtileri ciddiye almak zorundadırlar.