Kadın vücudunda her ay görülen adet döngüsü gerçekleşir. Amacı kadın rahmini her ay gebeliğe hazırlamaktır. Her ay gebeliğe hazırlanan rahim iç tabakası, gebelik gerçekleşmezse bir kanamayla rahim dışına atılır ki buna adet kanaması denmektedir. Sonraki ay, yerine taze bir iç tabaka gelişmeye başlar ve bu kadın adetten kesilene kadar her ay tekrarlayarak aylık döngüler halinde devam eder.
Herhangi bir hastalık nedeni ile tetkik veya ilaç kullanması gereken her kadın, vücudunda her ay gebeliğe hazırlık yapıldığını unutmamalıdır.
Bu nedenle tüm kadınların bir adet takvimi tutmaları ve özellikle adetlerinin başladığı ilk günü bu takvime işaredemeleri gereklidir. İlaç kullanımı veya tetkik söz konusu olduğunda, bu takvim önemli bir yol gösterici olacaktır.
Genel olarak kadınların muhtemel bir gebeliğe zararı olmaması için, ilaç kullanımı ve tetkikler yönünden, adet sonrası dönemi beklemeleri uygundur.
Ayrıca adet günlerinde gecikme varsa bunu gittikleri her doktora mudaka bildirmeleri gerekir.
Kendisi için veya bir yakını için refakatçi olarak röntgen odasına girmek zorunda olan kadınlar da, aynı şekilde dikkatli olmalıdır. Beklenen adet günü kanama başlamadıysa röntgen çekilen odaya girmemeleri gerekir.
Ayrıca uzun süreli ilaç kullanıyorlarsa veya ilaca adete yakın bir dönemde başlamışlarsa, adetin geciktiği, doktora bildirilmeli, doktora sormadan ilaca devam edilmemelidir.