Bağırsakların iyi çalışmamasına bağlı olarak ortaya çıkan kabızlık, sağlıksızlık belirtilerindendir. Kabızlık düzenli beslenme alışkanlığı ve hareketli bir yaşantı ile düzelecek bir durumdur.
Çoğu sağlıklı insan, günde bir kez dışkılar. Atılan dışkı, olağan kokulu, yumuşak ve şekilli olmalı; zorlanmadan çıkarılabilmelidir. Boşaltım, günde 2-3 kere de olabilir; fakat bu sindirimin çok iyi olmadığına, besinler hızlı geçtiği için içinde vitamin ve protein taşıyan parçaların dışkı ile dışarı atıldığına işaret edebilir. Çoğu zaman selülozlu besinler alınmadığı için dışkılarına olmaz.
Kabızlığın sebepleri
İnsanoğlunun çok eski çağlardan beri başına musallat olan kabızlığın başlıca sebepleri şöyle sıralanabilir:
Yanlış beslenme alışkanlıkları (lifsiz besinler yemek, çiğnemeden lokma yutmak, beslenme rejimini sürekli değiştirmek ve hızlı yemek gibi.)
Oturarak çalışma (bağırsakların baş düşmanı özellikle sürekli oturarak çalışmak zorunda kalanlarda ortaya çıkar.)
Stresler (fizikî ve zihnf yorgunluk, depresif durumlar)
Bazı ilaçlar (barbitüratlara, antiasitler, idrar söktürücüler, parkin-
son hastalığına karşı kullanılan ilaçlar)
Şişmanlık
Tuvalete düzenli çıkmama alışkanlığı (özellikle çocuklarda okul tuvaletini kullanmama, yetişkinlerde uzun yolculuklar, bitmek bilmeyen toplantılar, alıştığı tuvalet dışında tuvalete gidermeme)
Ne yapılmalı?
Özellikle çocuklarda kabızlıkla mücadelede annelerin besin türleri arasına meyve ve yeşillikleri; ayrıca yoğurt, çavdar, bisküvi ve taze meyve sularını katmaları şarttır.
Her şeyden önce her gün belirli saatlerde yemek alışkanlığı büyük önem taşıyor. Elbette gündelik streslerin yemek yenen mekana taşınmaması şart. İyice çiğnenerek yutulan lokmaların, bağırsakların çalışmasını kolaylaştırdığı da bir gerçektir
Kabızlığa karşı kepek yararlı bir maddedir. Günde 20-25 gr. alınabilir. Bu arada günde 1,5 litre içilebilecek su da sindirimi kolaylaştırır. Yediğimiz eti ise haftada 2-3 defayla sınırlamak gerekir. Ayrıca esmer unlu ekmekleri, beyaz ekmeklere tercih etmelidir. Bu arada yoğurdun ve günde 300 gr. miktarında alınacak sebzelerin kabızlığı alt etmede rolleri inkar edilemez.
Bağırsaklar terbiye edilmelidir. Bunu için her gün aynı saatte tuvalete gitmeli ve ihtiyaç olmasa da beklenmelidir.
Sabah aç karına erik ve kayısıdan yapılmış şekersiz marmelattan bir kaşık alarak üzerine su içmelidir.
Çayı az ve açık içmelidir.
Bol su içmelidir.
Av eti, çikolata, beyaz pirinç, salam ve alkolden uzak durmalıdır.
Yoğurt kabızlıkta çok yararlıdır. Bol yoğurt, süt ve peynir tüketenlerde dışkılarına kolay ve rahat olur.
Doğal madensel sular (soda) içmek de bağırsakları birden doldurunca çok etkili olan zararsız bir yöntemdir.
Yağ olarak zeytinyağı tercih edilmelidir.