Hipertansiyondan nasıl korunur? Hipertansiyon...

Hipertansiyondan nasıl korunur? Hipertansiyon hakkında bilgi

Çağın hastalığı hipertansiyondan nasıl korunur , hipertansiyon önlenebilir mi? Hipertansiyondan korkmayın, önleyin! Yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyondan nasıl korunur ? Dünyada en yaygın görülen hastalık ...

Hipertansiyondan nasıl korunur? Hipertansiyon hakkında bilgi

Çağın hastalığı hipertansiyondan nasıl korunur , hipertansiyon önlenebilir mi? Hipertansiyondan korkmayın, önleyin! Yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyondan nasıl korunur ? Dünyada en yaygın görülen hastalık ...

Hipertansiyondan nasıl korunur? Hipertansiyon hakkında bilgi
16 2014 - 16:42

Çağın hastalığı hipertansiyondan nasıl korunur , hipertansiyon önlenebilir mi? Hipertansiyondan korkmayın, önleyin!

Yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyondan nasıl korunur ? Dünyada en yaygın görülen hastalık türlerinden biri olan yüksek tansiyon hasta oranını Dünya Sağlık Örgütü yaklaşık 1 milyar kişi olarak verdi.

Bu oranla başa çıkmak için son yıllarda doğal antioksidanlar özellikle hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarında tedavi edici olarak kullanılıyor.

Ayrıca antioksidanlardan zengin sebze ve meyvelerin, düzenli kullanılmasına bağlı olarak, kan plazmasında antioksidan seviyesi yükselebileceği ve buna bağlı olarak yüksek tansiyon seviyesinde düşme sağlanabildiğini ortaya koyan çalışmalar bulunuyor.

Peki doğal antioksidanlar nedir? Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan doğal antioksidanları şöyle açıkladı:

Domates ve domates ürünleri: alfa-tokoferol, flavanoidler ve özelikle karotenoitler( beta-karoten) gibi önemli antioksidanlar bakımından zengindir. Domatesteki en kuvvetli karetonoid likopendir. Bu bileşenler oksidasyonu önlediği için, platelet kümeleşmesini engelleyerek, kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir.

Zencefil: Tropic bölgelerde yetişen bir bitkidir. Kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitamini içerir. Diyetle beraber alındığında termojenik etkiyi arttırarak zayıflamaya yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda, kan basıncını düşürücü etkisi bulunmuştur. Vücut yağının azalmasını sağlayarak, yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır.

Kırmızı ve siyah meyveler: Antioksidan maddelerden oldukça zengin oldukları için, oksidatif hasarı ortadan kaldırarak, hücre ve damarlardaki hasarın önüne geçerler. Yabanmersini, mürver, böğürtlen, ahududu, çilek bu gruba girmektedir. Kan basıncını düşürücü etkileri vardır.

Posa: Meyve, sebze, kurubaklagiller, tam tahıllı besinler, yağlı tohumlar posadan oldukça zengindir. Yüksek posa alımı (30-35 gr/gün), hipertansiyonu düşürdüğü yapılan araştırmalarda gösterilmektedir. Özellikle meyveleri kabuğuyla yemenin (tabiki yiyice yıkdıktan sonra) sağlımız için oldukça yararlı antioksidan içeriği ve yüksek posa içeriği sayesinde kan basıncını düzenlediği bildirilmektedir.

Kafein: Kolalı içecekler, çikolata ve kahvede bulunur. Yüksek kafeinin vücudun adrenali salgılanmasına neden olarak tansiyonu yükseltici etkisi bulunmaktadır.

Sarımsak: İçinde 33 çeşit kükürt bileşği vardır. Aynı zamanda çinko ve C vitamininden de zengindir. Damar tıkanıklığı önlemesinin yanında, tansiyon düşürücü olarak da bilinmektedir.

Omega 9: Zeytin yağı, avakado, badem, yer fıstığı, pecan fındığı, fındık yağı omega 9 içeren yağlardır. Oleic asit olarak adlandırdığımız omega 9, damar sertliği riskini düşür ve kan basıncını dengeler.

Omega 3: Balık (somon, uskumru), semizotu ve yağlı tohumlarda bulunur. Kan basıncını düşürücü etkisi çalışmalarca kanıtlanmıştır. Haftada 2 gün balık tüketimi önerilmektedir.

Fiziksel aktivite: Sedanter yaşam süren kişilerde, hipertansiyon gelişme riski, düzenli fiziksel aktivitesi olanlara göre, %20-50 daha fazladır.

HİPERTANSİYONU ÖNLEYİN!
Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Tuba Kayan Tapan hipertansiyonu kontrol altına almak ve ondan korunmak için bazı tavsiyelerde bulundu. İşte Diyetisyen Tapan’dan beslenme önerileri:

- Yemeğin tadına bile bakmadan elimize tuzluğu almayalım

- Tuzsuz ekmek yiyelim

- Konserve, turşudan uzak duralım, özellikle turşu çok tuzludur

- Salamura besinleri tüketmeyelim

- Tuzu azaltılmış peynir yiyelim

- Tuzsuz yemek çok tatsız diyorsanız biber, sirke, limon suyu ve değişik bitkilerle yemek tatlandırılabilir.

- Sosların çoğu tuzludur

- İşlenmiş etlerden (sucuk, pastırma, sosis, salam, jambon) kaçınalım

- Galeta unu, kraker, mısır gevreği, patlamış mısır unutmayınki tuz içerir

- Hazır çorbalar, et suyu tableti genel olarak tuzludur

- Tatlı bisküviler de tuz içerir. Mutlaka etiket bilgisine bakılarak gıdaların tuz ve sodium içeriği takip edilmelidir.

Diyetisyen Tuba Kayan Tapan
Şişli Florence Nightingale Hastanesi
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2014/saglik/hipertansiyondan-nasil-korunur-487605/

1669 .

  • 0
x