Hep onun yüzünden fazla yiyoruz

Hep onun yüzünden fazla yiyoruz

Sonra da "Kilo aldık" diye üzülüyoruz! İşte o gıdalar! Gıdalara katılan katkı maddelerinden biri olan mono sodyum glutamat (MSG), ürünün beyin tarafından güzel algılanmasını sağlıyor. Prof. ...

Hep onun yüzünden fazla yiyoruz

Sonra da "Kilo aldık" diye üzülüyoruz! İşte o gıdalar! Gıdalara katılan katkı maddelerinden biri olan mono sodyum glutamat (MSG), ürünün beyin tarafından güzel algılanmasını sağlıyor. Prof. ...

Hep onun yüzünden fazla yiyoruz
05 2010 - 18:29

Sonra da “Kilo aldık” diye üzülüyoruz! İşte o gıdalar!

Gıdalara katılan katkı maddelerinden biri olan mono sodyum glutamat (MSG), ürünün beyin tarafından güzel algılanmasını sağlıyor. Prof. Dr. İsmail Sait Doğan, MSG’nin fazla tüketilmediği sürece bir zararı olmadığını söylerken, gıda mühendisi Mustafa Uyar ve Esen Alp insanın sağlığını tehdit ettiğini belirtiyor.

Bir katkı maddesi olan mono sodyum glutamat (MSG), hazır gıdalarda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Lezzet artırıcı olarak da bilinen MSG, fazla miktarda tüketildiği takdirde sağlığı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar MSG’li ürünlerin özellikle çocuklar tarafından sınırlı tüketilmesi gerektiğini söylüyor.

Zaman’ın haberine göre, MSG, nişasta, şeker ve melas hammaddeleri kullanılarak bakteriyel fermantasyon yoluyla elde edilen tuz görünümünde bir tür katkı maddesi. Yiyeceklere katıldığında, o ürünün tadının beyin tarafından güzel olarak algılanmasını sağlar ve daha fazla yemeye sebep olur. MSG’nin tat alma duyusunu etkilediğini belirten gıda mühendisi Mustafa Uyar, MSG içeren ürünlerin yoğun tüketilmesinden sonra MSG içermeyen diğer gıdalardan tat alınamadığını söylüyor. Uyar, MSG’nin birçok hastalığa davetiye çıkardığını ve insan sağlığını tehdit eden kanserojenik bir lezzet verici olduğunu ifade ediyor. Uyar, “Etikette MSG, E621, glutamat, mono sodyum glutamat, glutamic asit, glutamin terimlerinin yer aldığı ürünler asla tercih edilmemeli.” diyor. Gıda mühendisi Esen Alp ise fazla miktarda tüketilen MSG’li ürünün ‘Çin restoranı sendromu’ denilen ve kendini baş ağrısı, bulantı, hafıza kaybıyla gösteren semptomlara yol açtığını belirtiyor. Besin alımından 15-20 dakika sonra belirtilerin başladığını ve 2 saat kadar devam ettiğini söyleyen Alp, MSG içeren gıdaların tercih edilmemesi veya çok az tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

1914 .

  • 0
x