Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Bilgin, hareket halindeyken içilen sigaranın daha çok yan etkisi olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Mehmet Bilgin, yürürken, koşarken ya da yük taşırken daha çok efor sarf edildiğini kaydetti. Bu sırada nefes alıp vermenin hem sıklaştığını hem de derinleştiğini ifade eden Bilgin, şöyle devam etti:
“Hareket halindeyken içilen sigaranın dumanı derinlere giderek daha fazla yan etki yapar. Bunun yanı sıra açık havada içilen sigara ile kapalı ortamlarda içilen sigaranın yan etkisi de farklıdır. Burada yoğunluk önemlidir. Kapalı yerlerde ortama verilen sigara dumanı tekrar solunur. Örneğin, puronun daha çok ağız kanserine neden olmasının sebebi, dumanın ağızda yoğunlaşmasından kaynaklanmaktadır.”
Bilgin, Dünya Sağlık Örgütü’nün “sigaranın asla azaltılmamasını tamamen bırakılmasını” önerdiğini ifade ederek, azaltıldığında yeniden içme olasılığının yüksek olduğunu kaydetti. Sigarayı bırakmak için 3 yöntem uygulandığını dile getiren Bilgin, şunları anlattı:
“Bu yöntemlerden biri hastaya sigaranın zararlarını anlatmaktır. Sigara kansere, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’na (KOAH), kronik bronşite neden oluyor ve yaşam kalitesini düşürüyor. Bunun yanında maddi kayıplara neden oluyor. Şuan en ucuz sigaranın paketi ortalama 3 YTL. Bu da ayda 90 YTL eder. Yani maddi kayıpları da var. Bunlar anlatılarak hastanın sigara içmemesi sağlanıyor.
En önemli yöntem bu. Bunda başarılı olunamadıysa, sigarayı bırakma polikliniğinde nikotin içiren, zararlı maddelerden arındırılmış ilaçlar veriliyor. Bu ikinci yöntem. Bu yöntemlerle de olmadıysa etkinliği çok kanıtlanmamış ama akupunktur, hipnoz gibi yöntemler de denenebilir. Ben hipnozla sigarayı bırakanı gördüm. Bu yöntemde kişi sigarayı aldığında büyük suçluluk hissediyor.”
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=2398&cat=220&dt=2006/10/08