Hamilelikte beslenme önemli

Hamilelikte beslenme önemli

Sağlık Bakanlığı, hamilelere “canınızın her çektiğini yemeyin, ağırlık artışınızı kontrol edin” önerisinde bulundu. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dünyada her yıl doğan altı bebekten birinin 2 bin ...

Hamilelikte beslenme önemli

Sağlık Bakanlığı, hamilelere “canınızın her çektiğini yemeyin, ağırlık artışınızı kontrol edin” önerisinde bulundu. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dünyada her yıl doğan altı bebekten birinin 2 bin ...

Hamilelikte beslenme önemli
02 2006 - 21:45

Sağlık Bakanlığı, hamilelere “canınızın her çektiğini yemeyin, ağırlık artışınızı kontrol edin” önerisinde bulundu.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dünyada her yıl doğan altı bebekten birinin 2 bin 500 gramın altında ve düşük doğum ağırlığıyla doğduğu ifade edilerek, bu oranın Türkiye’de yüzde 10-12 arası olduğu belirtildi. Düşük doğum ağırlığının en önemli nedenlerinden birinin hamile kadınlarda görülen beslenme bozuklukları olduğu kaydedilen açıklamada, ”Gebelik öncesi ve gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenme’, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine yol açar. Bebeklerde ise fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa ve ölü doğuma zemin hazırlar” denildi.
Bakanlık anne adaylarına yönelik şu uyarılarda bulundu:

“-Normal zamanda yediklerinize ek olarak, her gün en az 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketin. Bu besinlerin yerine 2-3 kibrit kutusu kadar peynir veya 1-2 kaşık çökelek de tüketmeniz yararlı olacaktır.

- Çiğ süt ve bundan yapılan peynirler zararlı mikropları içerdiğinden pastörize süt ve bu sütlerden yapılan peynirleri tercih edin.
- Normal zamanda yediklerinize ek olarak, bir adet yumurta veya yumurta kadar et, tavuk, balık, bu besinler tüketilemiyorsa kuru baklagil yemekleri, mercimekli veya nohutlu çorbaların tüketilmesine özen gösterin.
- Vitaminler açısından zengin olan taze sebze ve meyveleri her öğünde düzenli olarak tüketmeye çalışın.
Azar azar ve sık aralıklarla beslenin. Uzun süre aç kalmayın.
- Yemeklerde sıvı yağları tercih edin. Gün içinde zeytinyağı da tüketmeye özen gösterin.
- Fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerin yanında, C vitamini açısından zengin bol limonlu salata, taze soğan veya meyve tüketin.
- Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanın. Böylelikle bebeğinizi guatr hastalığı ve zeka geriliğinden korumuş olursunuz.
- İyotlu tuzu koyu renkli cam kavanozda saklayın. Bu tuzu ışıktan, güneşten ve nemli ortamlardan koruyun. Böylelikle iyodun kayba uğramasını engellemiş olursunuz.
- Gebelikte sıvı gereksinimi artar. Bunu karşılamak için daha fazla su veya süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları içerek sıvı alımınızı artırın. Her gün en az 10 bardak su için.
- Gebelikte anemi (kansızlık) daha sık görülür. Anemiden korunmak için, yumurta, kırmızı et, kuru baklagiller, pekmez ve taze meyve-sebze gibi yiyecekleri daha fazla tüketmeye özen gösterin.
- Çay ve kahve tüketimini en aza indirin. Yemeklerden bir saat öncesi ve bir saat sonrasına kadar çay veya kahve içmeyin. Açık çay tercih edin.
- Tarım ürünlerindeki zararlı olabilecek kalıntıları uzaklaştırmak için, besinleri özellikle sebze ve meyveleri tüketmeden önce çok iyi yıkayın. Bu besinleri en iyi yıkama şekli, yiyecekleri su dolu bir kapta 5-10 dakika bekletmek, bu işlemi birkaç kez tekrarlamak ve sonra çeşme altında bol suda yıkamaktır.
- Sigara ve alkol kesinlikle kullanmayın. Sigara içilen ortamlardan uzak durun.
- Sebze ve kuru baklagillerin haşlama sularının dökülmesi, vitamin ve mineral kayıplarına neden olacağı için haşlama ve pişirme sularını dökmeyin.

Satın alırken taze besinleri tercih edin.
- Aldığınız besinlerin son kullanma tarihi ve içeriğine dikkat edin.
- İçeriği bilinmeyen besinleri gebeliğiniz süresince tüketmeyin.”

Açıklamada, hamilelerde D vitamini yetersizliğinin anne karnındaki bebeklerin beyin ve kemik gelişimini olumsuz etkilediği, doğumsal katarakt hastalığı ve enfeksiyon risklerini de beraberinde getirdiği bildirilirken, bütün hamile kadınların günde 10-15 dakika süreyle ve öğle saatleri dışında güneşe çıkmalarının önemli olduğu kaydedildi. (ANKA)

Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=1704&cat=220&dt=2006/10/01


3775 .

  • 0
x