Beslenme, sıcak bir ev ve güvenlik duygusunun yanı sıra aşın gürültüden uzak durmak da yaşamın vazgeçilmezleri arasındadır. Evde ya da işyerindeki sürekli rahatsız edici gürültü insanın düşünme ve hatırlama yeteneğini, huyunu ve genel bağlamda sağlığını tehdit eder.
Yoğun bir iş gününün sonunda trafikte arabanızın içinde oturup gevşemeye çalıştığınızı varsayın. Birden arabanız kulaktan sağır eden bir gürültüyle sarsılır. Omuzlarınız kulak memelerinize kadar kalkar. Kalbiniz hızla atmaya başlar. Ve sonra da başımzı çevirip yanınızdaki araçtakilerin de kendilerini korumaya alıp almadıklarına bakarsınız. Sonra da onu görürsünüz. Yanınızdaki araçtaki kişi aracının radyosunu sonuna dek açmış dinlemektedir.
Ted Rueter girer. Hayır, o yanınızdaki arabadaki konseri yöneten kişi değildir. O el çırpmasının sesidir.
Gürültüsüz Amerika’nın kurucusu, Tulane Üniversitesi’nde siyasi bilgiler profesörüdür. Yumuşak adımlarla, gürültü çıkarmadan yürür ve çok önemli bir mesaj verir. Profesör Rueter gürültü yapanlara karşı savaş açmıştır. O sizin sağlığınızla ve yaşadığınız çevrenin kalitesiyle ilgilidir.
İki yıl önce Profesör Rueter Los Angeles, Kaliforniya Üniver-sitesi’nde, siyasi savunma ve aktivizm dersleri veriyordu. Öğrencilerine sosyal değişikliklerin söz konusu olabileceği yöntemleri anlatırken Los Angeles’in insanı tedirgin edici bir gürültüsü olduğundan da söz etmişti.
Kısa bir süre sonra bu konuda yalnız olmadığını görmüştü. On dört öğrencisi Profesör Rueter’in kurduğu organizasyona katılmıştı. Bugün, ulusal bir grup olan Gürültüsüz Amerika’nın yirmi eyalette yirmi yedi şubesi bulunmaktadır. Gürültüye karşı savaşanlar, gürültünün cinsel isteği azalttığım, uykusuzluğa, depresyona ve işitme kaybına neden olduğunu ileri sürüyorlar. Yirmi sekiz milyon Amerikalının işitme sorunu olduğu ve bunların yüzde 10′unun aşırı gürültüden kaynaklanmakta olduğunu söylüyor Profesör Rueter. Aşın gürültü kalbin daha hızlı atmasına, nabzın yükselmesine, sindirim sisteminin yavaşlamasma, kan basıncımn artmasına neden olmaktadır. Tüm bunlar gürültüden kaynaklanan stres yüzünden ileri gelmektedir.
“Gürültünün kötü sonuçlarından acı çekerken gürültüye duyarsız bir ulus olup çıktık,” diyor Profesör Rueter.
Cornell Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı gürültülü işyerlerinde çalışanların stres düzeylerinde somut artışlar olduğunu ve kendilerine verilen zor sorunları çözmede yüzde 40 oranında zorluk çektiklerini saptamıştır.