Cilt kanseri, kanser türleri arasında en yaygını olup yılda bir milyondan fazla Amerikalıda görülmektedir. Güneşin altında uzun zaman kalmak ve güneş yanıkları cilt kanserinin ölümcül şekli olan melanoma ve daha da yaygın türü olan bazal ve epitel hücre karsi-nomasına neden olur. Kendinizi ciddi bir tehlike anında nasıl korursanız güneşe çıktığınızda da öyle koruyun.
En çok hangi eyalette yaşayanlar güneşlenirler? Büyük olasılıkla Florida ya da Califomia veya güneşli iklimiyle bilinen bir eyaletin adını söyleyeceksiniz. Aslında güneş yanıklarına en fazla rastlanan eyaletler Colorado, Iowa, Michigan, Indiana ve Wyoming’tir. “Çok ender çıkan güneşin altında güneşlenmek güvenli gelebilir. Yukarda adı geçen eyaletlerde yaşayanlar o kadar az güneş yüzü gördüklerinden ve hemen hemen plaja gitme olasılıkları hiç olmadığından güneş kendini gösterdiğinde onu hiç ciddiye almadan kendilerini güneşin altına atmaktadırlar,” diyor Michigan Üniversitesi dermatologlarından Timothy M. Johnson.
“insanların büyük bir kısmı güneş ışınlarının tehlikeli olduğunu bilmelerine karşın yine de bu ışınlardan korunmak için herhangi bir önlem almazlar,” diye sözlerine ilave ediyor Dr. Johnson. “Güneşin bu zararlı ışınlarından korunmakla yalnızca güneş yanıklarından kurtulmakla kalmaz ama aynı zamanda da erken yaşlanmayı ve cilt kanserine yakalanma olasılığını da ortadan kaldırmış olursunuz.
“İnsanın yaşamının yüzde 80′i on sekiz yaşından önce aldığı zararlı güneş ışınlarından olumsuz etkilendiğinden güneşten korunma alışkanlıklarının çok genç yaşlarda oluşması özellikle önemlidir. Ebeveynlerin güneşten korunma konusunda hem kendilerini, hem çocuklarını bilinçlendirmeleri ve bu bilincin bir yaşam boyu sürmesi çocuğun ilerki yaşlarda melanoma yakalanma riskini azaltır,” diyor Dr. Johnson.
Dr. Johnson ayrıca güneş altında güvenliğin sağlanması uygulamasının doğru yapılmasının çok önemli olduğunu da vurgulamaktadır. “Yapılan araştırmalar insanların güneşten koruyucu yağlan günde bir kez sürülmesinin yeterli olduğunu düşündüklerini ortaya çıkarmıştır. Bu yanlıştır. Güneşe çıkan herkesin güneşe her çıkışında bu tür koruyuculan kullanmalan ve yirmi dakikadan daha fazla güneşin altında kalmamalan gerekmektedir. Güneşe çıkmadan otuz dakika önce koruyucu yağı sürün. Yüzünüze, kulaklannıza, ellerinize ve kollannıza dikkatle sürün ve her iki saatte bir yineleyin ya da havuzdan veya denizden çıkar çıkmaz hemen yeniden sürün.”
Ulusal Kanser Merkezi 150.000 kişi üzerinde yaptığı araştırmada Amerikalıların yüzde 32′sinin son on iki ay içerisinde güneşin altında gereğinden fazla kaldığını ve güneş yanıkları olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yaşları on sekizin altında olanların oranıysa yüzde 80′dir. Güneş yanıkları cilt kanseri riskini üçe katlamaktadır.