İçerdiği şeker bakımından tüketirken dikkatli olunmasını öneren bazı uzmanların aksine Oxford Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışma, meyve tüketiminin hayati önemini ortaya çıkardı. Bu konuda yapılmış en büyük araştırma özelliğini taşıyan çalışmaya göre, her gün bir meyve yenerek alınan vitaminler ve mineraller, kalp krizi ve felç riskini üçte bir oranında azaltıyor.
STATİN KADAR ETKİLİ
Üstelik çalışmaya göre meyve yemek statin almak kadar etkili. Statin (yüksek kolesterol tedavisinde kullanılan ilaç grubu) olarak adlandırılan haplar, kalp krizi riskini üçte bir oranında azaltıyor ancak kas ağrıları ve yorgunluk gibi yan etkileri şikayet konusu.
NTV’nin haberine göre bu kapsamlı araştırmada için yedi yıl boyunca Çin’de yarım milyon orta yaşlının beslenme alışkanlıkları incelendi.
Çinliler’in tercih edilmesinin nedeniyse, batılıların tersine genelde taze meyve tüketmiyor olmaları.
Araştırmadan, taze meyve yemenin sağlık için çok yararlı olduğu ve tüketiminin teşvik edilmesi gerektiği sonucu çıktı.
MEYVE SUYU YERİNE TAZE MEYVE
“New England Journal of Medicine” dergisinde yayımlanan araştırmada, taze meyvenin tansiyonu düşürdüğü, meyvelerdeki liflerin bazı hastalıklardan korunmada yararlı oldukları ve ayrıca antioksidanlar içerdiklerine işaret ediliyor.
Batılı ülkelerde meyve yerine daha çok meyve suyu tüketildiğine dikkat çekilirken, meyve suyu yerine taze meyveyi bütün olarak yemenin önemine vurgu yapıldı.
Ancak uzmanlar, hastaların yine de doktor tavsiyesine göre hareket etmeleri ve meyve yedikleri için ilaçlarını bırakmamaları gerektiğine dikkat çekiyor.