Bazen öldürücü bile olabilen gripten korunmanın tek yolu, aşı olmak. Uzmanlar grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yaptırılması gerektiğini söylüyor.
Yaz mevsiminin son günlerini yaşadığımızı şu dönemde, hava sıcaklıklarının değişmeye başlamasıyla birlikte artık grip de kapımızı çalmak üzere. Akut bir solunum sistemi hastalığı olan gribin bazı durumlarda ölümlere yol açtığını belirten uzmanlar, mutlaka önlem alınmasını istiyor. Bu hastalıktan uzun süreli korunmak için de mutlaka aşı olmak gerektiğini belirtiyor, üzmanlar aşının yararlı olabilmesi için salgın başlamadan önce yapılması gerektiğini söylüyor. Aşılama için en uygun zamanın eylül – ekim ayları olduğunu belirten uzman doktorlar, “Aşı bir yıl boyunca gripten korur. Ancak gribe neden olan virüsler değiştiği için her yıl aşı yaptırmak gerekir. Özellikle risk grubundaki kişiler ile sağlık çalışanları ve risk grubu bakıcıları mutlaka aşılanmalıdır” diyorlar, uzmanlar Yumurtaya karşı alerjisi olanların aşı yapılmayacağını da uyarıyorlar.
Aşılamanın gribe bağlı ölümleri azalttığını anlatan uzmanlar, “Grip aşısı bunun yanında işe ve okula devam sürelerindeki kayıpları ve ilaç harcamalarını da azaltıyor. Son yıllarda grip aşısı yaptıranlarda hızlı bir artış var. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon grip aşısı tüketiliyor. Ancak hala risk grubunda yer alan ve aşı olması gereken 15 milyon kişi var.”
Kimler aşı olmalıdır?
Grip, hasta kişilerin bulunduğu ortamda, hapşırma ve öksürme yoluyla ve virüs bulaşmış ellerle temas sırasında bulaşır. Virüsü alan kişiler, hastalanmadan 2 gün öncesinden başlayarak 7 gün sonrasına kadar çevrelerine virüs yayarlar.
Risk grupları
Küçük çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler
Şeker hastaları
Astım ve kronik akciğer hastalığı olanlar
Böbrek hastalığı
Organ nakli yapılmış hastalar
Bakımevlerinde ve huzurevlerinde kalanlar
Bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gören-
Anne adayları (gebeliğin 3 ayından sonra) . 6 aylık veya daha büyük bebekler
Grip belirtileri
Ateş, titreme
Baş, sırt, kol ve bacaklarda ağrı . Boğaz ağrısı ve kuru öksürük . Halsizlik, iştah kaybı . Kas ve eklem ağrısı . Bulantı, gözlerde yanma, burun akıntısı