Doğuştan göremeyenleri, neleri görmediğini bile bilmeyenleri düşünürken, aklıma sonradan görme bozukluğu olanlar geldi. Onların neler göremediklerini bildiklerini ve buna nasıl yandıklarını anımsadım. Hastalarımdan özellikle göz nakli ile dünyaya yeniden gelmiş gibi olabilecekler aklıma gelince boğazımda bir şeyler düğümlendi. Bu hastaların bir kısmının ameliyatla tedavi olmalarına en büyük engel, ölen kişinin yakınlarının göz bağışında bulunmamalarıdır. Oysa yakınının ölümüne rağmen bir kişiye ışığı bağışlayabilmek en büyük mutluluk ve yüceliktir. Bugün ülkemizde binlerce insan ışığı görmek için umutsuzca beklemekte ve bu ameliyatı yapabilecek yüzlerce hekim ellerinde gerekli alet edevatla umutla beklemektedir.
Kornea nakli nedir?
Gözün şeffaf, saat camı gibi olan bölümünün sağlığında bağış yapmış veya yakınları tarafından bağışlanmış, ölen birinin gözünden alınan kornea dokusu ile değiştirilmesidir.
Kornea nakli kimlere yapılır?
Gözün şeffaf bölümü (kornea), saat camı gibidir, karşıdan bakınca görülmez, varlığı anlaşılmaz. Şeffaf olması görebilmek için şarttır. Şeffaf olabilmesi için de kan damarlarının olmaması gerekir. Burada kan damarı veya görmeyi engelleyecek bulanıklık, düzelmeyen bir iltihap (keratit) veya incelme (keratokonus) olursa görme bozulur veya gözde delinme tehlikesi ortaya çıkar. Bu durumda olan kişilere kornea nakli yapılır?
Kornea nakli için ölü korneası nereden sağlanır?
Bağış yoluyla, yaşı ve göz yapısı uygun yeni ölmüş bir kişiden 6 saat içinde sağlanır. Bağış ya aile ya da kişinin sağlığında kendisi tarafından yapılmış olabilir. Kornea alınırken özel durumlar dışında sadece kornea alınır, tüm göz alınmaz.
Kornea nakli nasıl yapılır?
Gözün şeffaf bölümü domatese benzer, aynı domates dolması yapar gibi bu bölüm çepeçevre kesilerek çıkarılır. Yerine yaşı ve yapısı uygun kornea dikilir. Ameliyattan sonra uzun süre yeni dokunun yabancılık yaratmaması için damla kullanılır. Görme en erken 6 ay sonra düzelmeye başlar.
Kornea nakli gereken birine nakil yapılmazsa ne olur?
Göz delinmesi ile karşı karşıya olunan bir durumsa ve nakil acilen yapılmazsa kişi o gözde görmesini kaybedebilir. Acil olmayan bir durumsa kişinin görme bozukluğu sürer.
Ülkemizde kornea bağışı durumu nedir?
Ne yazık ki, bağış çok az olduğu için nakil ameliyatıyla görmeye kavuşma sırası bekleyen binlerce hasta bulunmaktadır.
Göz nakli nedir?
Göz nakli aslında yanlış bir tanımlamadır. Çünkü göz nakli işlemi yoktur, sadece kornea yani gözün şeffaf kısmının nakli yapılmaktadır. Günümüzde gözün tümünü çıkarıp başka bir gözle değiştirme imkanı henüz yoktur.