Gece uyandığında, ışığı açmadan tuvalete giderken masaya çarpıp yere düşmüş ve gözü morarmış bir genç kızı muayene etmiştim. Ailesi gözündeki morlukla ilgiliyken ben daha çok masaya çarpmasına önem verdim. Gözbebeğini büyütüp muayene ettiğimde karanlıkta görmeyi sağlayan hücrelerin olmadığını gördüm. Bunun üzerine, karanlıkta görmesinin ve çevre görmesinin nasıl olduğunu sorduğumda ve gerekli testlerle muayene ettiğimde, gerçekten hem karanlıkta görme sorunu olduğunu hem de çevreyi dar olarak gördüğünü anladım. Kendisi herkesin öyle gördüğünü yani bunu normal sandığını söyleyince durum iyice açıklığa kavuşmuş oldu.
Gece körlüğü nedir?
Halk arasında Tavuk Karası da denilen, karanlıkta aydınlıktaki kadar net görememe durumudur.
Gece körlüğü neden olur?
Gözün içinde, aydınlıkta ve karanlıkta görmeyi sağlayan hücreler ayrı ayrıdır. Işık yakmak için elektrik düğmesine basmak gibi, aydınlık olunca bu hücreler çalışmaya başlarlar. Karanlıkta çalışan hücreler ise biraz yavaş harekete geçerler, elektrik düğmesine basmak gibi hemen çalışmaya başlayamazlar. Bu nedenle karanlığa alışmak daha uzun zaman alır. Ailevi veya yapısal olarak bazı kişilerde bu hücreler tümden eksiktir. Bu nedenle bu kişiler karanlıkta iyi göremezler. Genellikle yakın akraba evliliği çocuklarında görülür.
Gece körlüğü ile beraber başka sorunlar da olabilir mi?
Gece körlüğü olan kişilerin bir kısmında çevre görme de dar olur. Nadiren de işitme kaybı olabilir.
Gece körlerinin dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir?
Ailevi olabilen bu durumun çocuklara da geçmemesi için yakın ya da uzak, akraba evliliği yapmamaya dikkat etmek yararlı olur. Bunun dışında gece veya karanlıkta el feneri taşınması pratik bir çözümdür.
Çevre görmesi dar olanların, evdeki eşyaların yerini iyice öğrenmeleri ve sokakta karşıdan karşıya geçerken sağa sola gözleriyle değil başlarını da çevirerek bakmaları ev ve trafik kazalarından korunmaları açısından önemlidir. Ayrıca yanlarında daima el feneri bulundurmalıdırlar.
Gece körlüğünün tedavisi var mıdır?
Tedavisi yoktur, çünkü hastalık değildir. Aynı kıvırcık saç, mavi göz, miyopi gibi, hatta renk körlüğü gibi yapısal bir özelliktir.