Ultrason (USG) ile anne karnındaki bebeğin görüntülenmesi, yaklaşık 30 yıldan daha fazla doğum hekimliğinde kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılmaya başlandığından itibaren de bebeğe herhangi bir zararı olup olmadığı konusu sürekli araştırılmaktadır.
Ultrasonda röntgendeki gibi bebeğe zararlı X-ışınları kullanılmamaktadır, hızlı ses dalgalan kullanılmaktadır.
Bu ses dalgalarının, bu güne kadar bebeğe bir zararı saptanamamışsa da yine de ultrason kullanırken bazı kurallara uyulmaya dikkat edilmektedir. Günümüzde bir çok ultrason çeşidi mevcuttur.
Yaygın olarak Kadın-Doğum muayenelerinde kullanılan siyah-beyaz ultrasonla görüntülenme, bir aydan daha kısa aralıklarla olmamak üzere ve uygulama süresi 5-10 dakikayı geçmeyecek şekilde uygulanır.
Bu tür ultrasonlarda nispeten düşük kuvvetii ses kullanılmaktadır. Bu ultrasonlarla yapılan anomali araştırmasına 1. düzey araştırma denmektedir ve anomalileri tespit etmede tanı değeri %40-50 civarındadır. Daha ileri teknolojisi olan renkli, 3-4 boyutu ve doppler ultrasonografilerde ise daha kuvvedi ses dalgaları gönderilir ve ancak siyah-beyaz ultrasonlarda şüphelenilen durumlarda veya ayrıntılı anomali araştırması açısından, bir gebelikte sadece 1-2 kez önerilmektedir.. Bu tür ultrasonlarla yapılan anomali araştırmasına ise 2. düzey araştırma denir ve bazı özel merkezlerde uygulanır. Bu tür ultrasonların da anomalileri tespit etmede tanı değeri, yine %100 olmayıp %60-70 civarındadır.